2021 nagyon mozgalmas év volt!

Az évet a hazai borászatoknak szóló Interwine weboldal versennyel kezdtük, ahol rengeteg pozitív visszajelezést és nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk mind a webes tartalom, mint a formátumok kapcsán. Egyúttal mi is inspirálódtunk és ismerkedtünk más borászatokkal a versenybe benevezett weboldalakon keresztül, akik nagyon kreatív és színvonalas megoldásokkal mutatták be filozófiájukat, történetüket. Ezúton is köszönjük a szervezőknek ezt a szuper lehetőséget a megmérettetésre,  Szentirmai Zsoltnak (PWS Design az oldalunk elkészítését és folyamatos fejlesztését, Kovács Zoltánnak a számos gyönyörű fotót, rendkívüli konzultációt, nektek pedig a szavazatokat, amivel kis családi borászatként is az utolsó körig jutottunk ezen a versenyen!

A január-februári havas lejtőkön hozzá is kezdhettünk a metszéshez, amihez a módszertant és gyakorlatot idén már a híres Simonit&Sirch kurzuson sajátítottuk el több hegyaljai borásszal együtt a Mádi Bor Akadémia szervezésében.

A forralt bor szezonon és a Furmint Februáron túl, márciusban megérkezett az első külföldi export megrendelésünk egy cseh borbutiktól, majd a korlátozások elmúltával megnyithatta kapuit, szobáit és közösségi tereit az Istenhegyi Vendégház Rátkán!

Konyha – Istenhegyi Vendégház, Rátka

Fenntartható gazdálkodás

Húsvétkor a túrázás, futás és a környékbeli kirándulások mellett a szemetet is összeszedtük az Isten-hegyi dűlő lábánál futó útvonalon, reméljük jövő tavasszal kevesebb zsák is elegendő lesz majd az akcióhoz. A 2021-es év nagy célkitűzése volt a fenntarthatóság,  az öko szemlélet megvalósításának folytatása a szőlészetben és a borászatban is. Idén már mi is részt vettünk a virágzó sorközök telepítésébenfákat, bokrokat ültettünk a borászat köré, napelemeket szereltünk a vendégházra és Bodnár Imre bácsi segítségével (köszönjük!!) elhelyeztük az első madáretetőket is a szőlőben.

Új boraink

Nyáron elkészült a három 2020-as borunk is a Candy, a Flitter és az Obszidián 2020, a kóstolókon és rendezvényeken nagy sikert aratott megújult ízvilághoz a palackok és címkék is megújultak ebben az évben.

Candy félédes, Flitter félszáraz és Obszidián száraz furmint – 2020-as évjárat Istenhegyen

Idén is részt vettünk kiállítóként a debreceni Farmer Expon, a futóverseny egyik szponzoraként a Kerekdomb Fesztiválon, látogatóként a Bor, Mámor Bényén és ott volt a standunk a szeptemberi rátkai Nemzetiségi Fesztiválon. A nyári időszakban ezeken a rendezvényeken a  Rátki Menyecske száraz habzó furmintunk volt a legnépszerűbb!

Mivel a bor- és egyéb fesztiválozást nem most kezdtük (hanem olyan 20-25 évvel ezelőtt), összefoglaltuk és megírtuk tapasztalatainkat a hegyaljai bor és gasztronómia, valamint a vendéglátás hagyományairól és fejlődéséről. Aki szívesen nosztalgiázna, esetleg tuti tippeket keres a környéken a vacsorához, itt és itt olvashatja a szubjektív beszámolót.

Az októberi szüret idén is családi-baráti segítséggel zajlott, ezúttal 2 ütemben, most már kóstolgatjuk a murcit, nagyon ígéretes a 2021-es évjárat! A mennyiség viszont kevesebb a szokásosnál – Limited Edition tételek várhatóak! – mert a szokatlanul száraz időjárás és az idén még teljesen gyepes/zöld sorközök hatására a szőlő visszafogottabban hozta a fürtöket, amit egy részen sajnos a betegség is megtépázott.

A szüret után teljes gőzzel vetettük bele magunkat ismét a szőlészeti munkákba, felszántottuk a sorközöket, hogy frissítsük a talajéletet, természetes úton pótoltuk a tápanyagokat, és alakítottunk a szerkezeten is néhány „ikersor” felszámolásával, így a traktor minden sorba be tud menni jövőre, ez segíti a növényvédelem hatékonyságát is.

 

2021-es murci kóstolás

Decemberben a  tiszalúci adventi vásárban már az ünnepi édes borokkal (Áldomás) és a házi karamellel édesített forralt borral voltunk jelen, karácsonykor pedig a vendégházból élvezhettük a zempléni havas tájat és friss levegőt az Istenhegy oldalában. Esténként megbeszéltük a családdal, milyen is volt nekünk a 2021-es esztendő, és milyen terveket kovácsolunk jövőre.

A következő év nagy feladata az új borok elkészítése mellett a telepítés lesz,  nemrég vettünk talajmintákat, és folyamatos az egyeztetés az oltványokról és a támrendszerről, ütemezésről. Szeretnénk tovább csinosítani a vendégház szobáit és parkosítani, zöldíteni a hozzá tartozó udvarunkat, úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás, a tájhoz igazodó növények és természetes sokszínűség kézzelfogható legyen nemcsak nekünk, hanem a hozzánk látogató vendégeink számára is.

Jó egészséget, finom borokat és boldog új évet kíván:

Az Istenhegyi Borház csapata