Rólunk
Az Istenhegyi Borházat 2011-ben alapítottuk férjemmel és édesapámmal, ekkor vásároltuk meg a birtok gerincét alkotó 1 hektáros területet az Istenhegy-dűlőn Rátka határában, Tokaj-Hegyalján.
Régi szüretek
Én az egyik szomszédos faluban, Mezőzomboron születtem, itt nőttem fel, és a családunknak mindig volt egy kis darab szőlője, amit műveltünk. Emlékszem a szüretekre gyerekkoromból, amikor szomszéd- és rokon gyerekekkel együtt rohangáltunk a szőlőben, a felnőttek pedig hajnaltól sötétedésig szedték a szőlőt, hogy még az eső vagy fagy beállta előtt készen legyenek. Akkor még nem traktorral ment nálunk a ládák összeszedése, vödörbe szedték a szőlőt, és akinél megtelt a vödör, kiabált a puttonyosnak, aki a hátán a puttonyban vitte ki a szőlőt és öntötte egy nagy kádba. Este a nagy asztal körül folytatódott a munka, ahova kiterítették a leszedett fürtöket, mi pedig leválogattuk róluk az aszúszemeket, hiszen annak már akkor is nagy értéke volt.
Visszatérés Hegyaljára – családi borászat
Aztán elkerültem otthonról, főiskolára mentem, dolgoztam a bankszektorban Budapesten évekig, családot alapítottam, majd 15 év után visszatértem hogy ismét együtt szedjük a szőlőt hajnaltól sötétedésig a családdal és barátokkal, és elkészítsem a saját boraimat. Úgy hiszem, a minőségi bor készítése a szőlőben kezdődik, és az évek során sokat tanultam a szőlőművelésről, metszésről, válogatásról, és a szüret időpontjának megválasztásáról. De a szüret egyben ünnep is, egész nap kint a hegyen, bográcsgulyással vagy éppen töltött káposztával, és a nap végén a friss, kirobbanó ízekkel teli musttal, új tervekkel a következő évre.
Családi borászatként a férjemmel, édesapámmal és a nővéremmel együtt dolgozunk, és a gyerekeinknek is szeretnénk átadni a hagyományos borkészítés ismeretét és örömét.
Borkészítés, filozófia
Kizárólag a saját területünkön szüretelt furmint szőlőből készítünk bort, édes, száraz, félédes vagy akár késői szüretelésű tételeket, évjárattól függően. A hagyományos hordós érlelésű tokajik mellett az új típusú reduktív, habzó és a gyöngyözőborok nagy sikert arattak, mindkét stílusban készítünk tételeket. A jelenlegi 3 hektáros birtokméret még megengedi, hogy a metszéstől a palackozásig minden folyamatban személyesen vegyünk részt, így tudunk a minőségre törekedni és évről-évre tanulni a tapasztalatainkból.
Szállás, vendégház
2021-ben felújítottunk egy régi sváb parasztházat az Istenhegy lábánál, így azóta mi is és a hozzánk látogató vendégek is élvezik a falusi Vendégházunk nyugalmát. Az Istenhegyi Vendégház a 4 szobás szállás mellett kínál borozót és teraszt a kóstoláshoz, valamint a csodálatos naplementét a zempléni panorámával. Látogassanak el hozzánk Önök is!
Vaszkóné Bodnár Gabriella
tulajdonos
Istenhegy-dűlő
A teljes területen furmint szőlőnk van, de a boraink korántsem egyformák, hiszen ez a fajta ezer arcát mutatja Tokaj-Hegyalja különböző részein is. Az Istenhegy vulkanikus talaja, a különleges mikroklíma és a környezetet kímélő talajművelés és borászati módok mind megjelennek a borokban, ezek együtt alkotják a száraz tételeink és természetes édes boraink karakterét is.