Tokaj-Hegyalján hagyományosan később kezdődik a szüret, mint a többi borvidéken, októberben és novemberben szedik le a legtöbb szőlőt, főleg, ha az aszúsodás is beindul, és a szép, meleg őszi időjárás is mellettünk van.
Gyerekkoromban szüretkor már mindig nagyon hideg volt, de az elmúlt 10 évben, mióta az Isten-hegyen gazdálkodunk, verőfényes nyári időjárás volt még október végén is, így a barátaink is évről-évre velünk tartanak ilyenkor, akár a gyerekekkel együtt is. A szüret nálunk ünnep, amit egész évben várunk, ahol a munka mellett együtt jókat eszünk-iszunk a napsütésben.

A szüret időpontjának kiválasztása az egyik legfontosabb borászati feladatunk.
Ahogy divatba jöttek az utóbbi pár évben a száraz borok, pezsgők és a habzó és gyöngyözőborok, a szüreti munkák kezdete szeptemberre tolódott, hiszen ennyi napsütés és meleg mellett a cukorfok hetente egy egész fokkal is nőhet, és a szárazborok készítése lehetetlenné válik, ha októberig várunk.
Az Istenhegyi borászat 2018 óta készít habzóbort, félédes vagy száraz furmintból, évjárattól függően, és késői szüretelésű tételt is szeretnénk, így idén is több időpontban szedjük majd le a szőlőt. A kései szüretelésű borok bár édesebbek, nagyban különbözhetnek egymástól, hiszen az aszúk puttonyaival ellentétben itt nincs kötelezően feltüntetve a természetes maradékcukor mennyisége.
Az Istenhegyi Borház csapata még a tegnapi gyönyörű napos időben leszüretelte a könnyű, gyümölcsös, száraz  furmintnak és a habzóbornak szánt szőlőt, gyönyörű, egészséges termésünk lett.  Nagyon örültünk ennek, mert idén rengeteg eső esett Rátkán is, ami nagy kihívás volt a növényvédelem szempontjából.

Októberben folytatjuk a hegyen a nagy szürettel, addig is készülünk a többi munkánkkal
a palackozóban és a hamarosan nyíló panzió csinosításával.

A galériában a tegnapi szüret képei, várunk Benneteket ősszel is Rátkán!

https://www.istenhegyiborhaz.hu/2021/08/17/gyongy-es-buborek-gyongyozoborok-istenhegyrol/

Még több borászati info: https://winelovers.blog.hu/2020/09/07/hogyan_legyel_borasz

 

A vulkanikus borok olyan talajon termett a szőlőből készülnek, ahol korábban aktív vulkáni tevékenység volt. Európában ilyen terület  az osztrák Steiermark, a francia Elzász, Olaszországban  az Etna, Friuli, Veneto, Pantelleria, Szicília vidéke,  a görög Santorini, a spanyol Tenerife – ezeknek a tájaknak a mind megvannak a maguk vulkanikus borai.

Magyarországon  Tokajról, a Badacsonyról, a Somlóról és a Mátráról kóstolhatjuk ezeket különleges, ásványos borokat.

A tokaj-hegyaljai vulkanikus talaj ásványokban rendkívül gazdag, a köves, sziklás közeget kitöltő vulkáni láva és hamu pedig olyan  környezetet hoz létre, amely kiváló táptalaj a gyökereivel a nedvességet kereső szőlőtőkéknek.

A kvarc, a zeolit, a riolit, az andezit és a tufa  kőzetek mind mind megtalálhatóak a hegyaljai dűlőkön, de a legújabb kutatások szerint ezek az ásványi anyagok nem direkt módon a talaj illetve az alapkőzet szervetlen közegéből kerülnek a borba, hanem szőlő is leginkább a talaj humusztartalmából veszi fel a legfontosabb tápanyagokat. Az Istenhegyi Borház szőlőterületeinek domináns kőzetei a szárazföldi térszínen felhalmozódott riolitos lapillitufák (Szerencsi Riolit Lapillitufa Formáció), amelyek például éppen Rátka területén partszegélyi környezetben rakódtak le, zeolitosodtak és egyéb üledékanyagokkal is keveredtek. A kitöréseket folyamatos hidrotermás folyamatként kovásodás és agyagásványosodás kísérte. (Forrás: Borosta.blog).

A viszonylagos vízhiány és a talaj intenzív ásványossága együtt tesznek arról, hogy a tokaji szőlőszemek rendkívül koncentrált ízt kapjanak, ami az aromákban gazdag borokban is visszaköszön. A vulkanikus borokat leíró az ásványos jelleg tehát nem csupán az itt található kőzetekből, hanem az adott terület (terroir) sok-sok egyéb összetevőjéből adódik, mint a mikroklíma, az évjárat és az ültetvény kora.

Az Istenhegyi borház Obszidián száraz furmintja szintén egy vulkáni kőzetről kapta a nevét, hamarosan eláruljuk, hogy miért :)

Kóstoljatok vulkanikus borokat! Keresgéljetek webshopunkban!Vulkanikus borok - vulkáni talajokon termett szőlőből

Forrás: Vinoport.hu, Furmint.hu, https://borosta.blog/

Még több vulkanikus bor: Joe Szabo: Volcanic Wines: Salt, Grit, Power (angol nyelven)

Kép: Pixabay

A szeptember – október az az időszaka az évnek, amikor Tokaj-Hegyalja és a Zemplén a legszebb arcát mutatja.  Erre a tájra nem csak a borospincék miatt érdemes ellátogatni, a környék számos programlehetőséget nyújt mind a túrázóknak, mind a történelmi emlékek és a várak kedvelőinek ősszel is. Kora ősszel az időjárás még napos, de nem forró, a Bodrog és a Tisza vízitúrázóit ilyenkor felváltják a bakancsos kirándulók.

A Tokaji történelmi borvidék, amely 2002 óta a világörökség része,  27 településből áll.

Teljesen más élményeket, látnivalókat kínál Mád, Tállya, Tarcal a hangulatos kastélyokkal, gasztronómiai fesztiválokkal, dűlőpiknikkel, kiváló éttermekkel és a változatos szálláslehetőségekkel,  mint egy sárospataki történelmi városnézés, vagy egy Füzér, Boldogkőváralja, Regéc túra a gyönyörűen felújított várakkal a hegytetőn.
Rátka, Hercegkút és Károlyfalva – 3 takaros sváb falu Tokaj-Hegyalján, amely őrzi a német nemzetiségi hagyományokat, ezek a települések akkor jöttek létre, még mikor a Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett területre földesura, Trautson herceg német telepeseket hozatott mai Németország területéről a munkáskezek pótlására.

Rátkai német tájház

Rátkai német tájház

Sátoraljaújhely irányába haladva a Zempléni tájvédelmi körzetben Telkibánya és a Huták nagyszerű kirándulóútvonalakat rejtenek, a sátoraljaújhelyi Zemplén kalandpark pedig extrémebb élményeket is kínál- itt ki lehet próbálni a libegőn és a bobon kívül kívül az átcsúszópályákat is! Ezek a programok nem csak egyedül vagy kettesben, de gyerekekkel is élvezhetők, sőt, ők a legbátrabbak az új élmények kipróbálásában.

Akár gyalogszerrel, akár kerékpárral vágtok neki, kiránduljatok ti is Zemplénbe ősszel is, tippekért látogassatok el a https://www.zemplenikalandok.hu/ weboldalra, vagy Travellina blogjára : https://travellina.hu/zemplen-programok-latnivalok/.

Jó kirándulást, ha Rátka felé jártok, nézzetek be hozzánk, hamarosan szállással- reggelivel is vár Benneteket az Istenhegyi Borház Vendégháza!

kép forrása: Pixabay

Füzéri vár, zempléni várak

 

„Kikeletkor, Szent György napkor

Minden ember lehet pásztor,

De már ősszel, számadáskor

Az az ember, ki beszámol.”

Szeptember 29-én van Szent Mihály napja, Mihály arkangyal ünnepe. A népi hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája, ehhez az elképzeléshez kapcsolódik a Szent Mihály lova elnevezés. Innen származik a magyar néphagyományban a Göncölszekér másik neve, Szent Mihály szekere.

Szent Mihály napja volt a régi időkben a gazdasági év fordulója. Ezután kezdték a kukoricát törni,  a legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. A Hortobágy vidékén Mihály nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. E napon gyakran vásár is volt, a régi időkben a pásztorok ilyenkor egészítették ki a felszerelésüket.

E nappal megkezdődött az kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (november 25.) tartott. Szent Mihály napja a név gyakorisága miatt kedvelt névünnep, mi pedig az Istenhegyi Misibor névadójának neve napját ünnepeljük! Koccintsatok velünk Ti is!

 

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2016/09/29/szent-mihaly-napi-hagyomanyok-megfigyelesek-avagy-holnaptol-mar-a-fu-sem-no/

Misibor száraz furmint

A fotón Jani és Ilonka látható, az 5 éve nyugdíjba vonult RS-09- ES traktorjaink.

Az­ RS-­09­ Maulwurf­  (magyarul vakond) konstrukció ­elkészítésénél­ a­ németországi gyár­ mérnökei­ különös gondot­ fordítottak ­arra,­ hogy­ a­ sokoldalú használhatóság­ mellett­ az­ erőgép­ a lehető leggazdaságosabb ­legyen.
A járművek Németországban használt népszerű neve a Molli vagy Mull, hazánkban „er-es” néven elterjedt.  A járművet­ nagy hasmagassága­ (800­mm)­ miatt­ igen ­sokoldalúan ­ki ­lehetett­ használni­ a növénytermesztésben. A kis tömegű és sokoldalú traktort széles körben alkalmazták a volt szocialista  (KGST) országokban. A­ különféle­ munkaeszközökkel ­felszerelhető­ RS­09­ Maulwurf traktorokkal­ –­ amelyeket­ használóik­ „min­denes­ masináknak”­ tekintettek­ –­úgyszólván­ mindennemű mezőgazdasági gépi­ munkát­ el ­tudtak végezni.­
A járművet Magyarországon is széles körben használták, főként kertészetekben és háztáji gazdaságokban, szőlőművelésben, ahogy mi is az Istenhegyi Borháznál, mind a mulcsozásnál, mind szüretkor. A már veterán, muzeális járműveknek tekinthető Maulwurf traktorok – az RS-09 és RS-124 típusokból – még napjainkban is számos üzemképes példány található hazánkban. Egyes restaurált RS erőgépek az old timer rendezvényeken is megjelennek!

Sokan nevet is adtak ezeknek a járgányoknak, mint ahogy a szocialista időkben a személyautók (amikre éveket kellett várni a Merkúrnál) ezek a traktorok is családtagnak számítottak.

Köszönünk mindent, jó pihenést dolgos trakik!

#TBT

Több veterán motor Bodrogkeresztúrban: https://www.zemplen.hu/index.php/muzeumok-kiallitasok/246-bodrogkeresztur-magyar-motorok-muzeuma

Több traktor itt: http://technika.gmgi.hu/uploads/termek_61/az_rs_09_maulwurf_traktor_es_munkagepei_13_03.pdf

 

Elkészült az új borunk, egy nagyon izgalmas, friss ízvilággal várunk majd benneteket a debreceni Expon, ahol bemutatjuk az új száraz furmint gyöngyözőbort Istenhegyről.

Még várunk a címkékre a nyomdából, de hamarosan kiderül minden :)

 

Farmer Expo 2013

Augusztus 18-21 között a idén is kiállítunk a nagy hagyományokkal rendelkező debreceni Farmer Expon, a helyszín a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja lesz.

A Farmer Expo fórumot biztosít a közvetlenül mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, illetve az ehhez a  kapcsolódó,  partneri viszonyban álló hazai és külföldi cégeknek és szervezeteknek a termékeik, szolgáltatásaik bemutatására, az eszmecserére és az üzletkötésre.

Az Istenhegyi Borház minden évben részt vesz ezen a rangos rendezvényen, ahol nem csak a szakma, hanem a nagyközönség is megcsodálja az agrárszektor újításait, a vásáron pedig kedvezményes áron vásárolhatja meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket elsősorban a hajdúsági és a nyírségi régióból.

Az Istenhegyi furmintokon kívül van alma, különleges méz, lekvárok, sajtok, szörpök, fűszerek, tészták, a helyi kávépörkölők termékei, valamint az Agráregyetem hallgatóinak innovációs megoldásai is megtekinthetők és megvásárolhatók a Farmer Expo kiállításon.

http://www.farmerexpo.hu/programok.php?latogatoknak

Várunk mindenkit az Istenhegyi standon!

Farmer Expo 2013

Hamarosan jelentkezünk a további részletekkel, a fotón a 2013-as esemény szerepel :)

Istenhegyi Vendégház

 

Jó reggelt! Ma ültetünk, zöldítünk, parkosítunk, szépítjük a kertet és az udvart a készülő Istenhegyi vendégháznál. Gyönyörű a napsütés és pazar a kilátás a tokaj-hegyaljai szőlőhegyekre, nagy a csend, csak kis piros vonat hangját halljuk néha.

Tavaly megvásároltunk egy régi parasztházat a takaros hegyaljai sváb község, Rátka határában az Istenhegy lábánál, és elhatároztuk, hogy kialakítunk benne 4 fürdőszobás szobát. A házhoz tartozó nyári konyhából pedig egy szép, modern módon felszerelt új közös konyhát tervezünk, valamint egy hangulatos borozót a borkóstolásházhoz és a közös étkezésekhez.  A hagyományos nyári konyhához idén építettünk egy fedett teraszt is, ahol egy 12 fős baráti társaság reggelizhet,  sütögethet, borozgathat,  egészen tavasztól őszig élvezheti a panorámát és a friss hegyaljai levegőt.

Szépen haladunk a felújítással, bár még sok feladat áll előttünk, reméljük, hogy nemsokára az első vendégeket az Istenhegyi Borház vendégházában.

Tegnap este a pincében is jártunk, megkóstoltuk azt a 2018-as furmintot, ami hordóban érik már 1 éve, és igazi szamorodnis jegyeket mutat, hamarosan palackba is töltjük.

Addig is, munkára fel!

Reméljük, hamarosan találkozunk az Istenhegyi Vendégházban, nézzetek be hozzánk Rátkán, ha erre jártok!

Istenhegyi Vendégház Rátka