“Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi
Tőle senki a jogát el nem veszi”

Vörösmarty Mihály: Fóti dal

Az utóbbi években mi is boldogan behódoltunk a boros trendeknek, az olasz proseccok, spumantek, a spanyol cavak után nagy örömmel üdvözöltük a hazai borásztok új stílusú buborékos italait.

Magyarországon a pezsgőivásnak és készítésnek komoly hagyománya van. Mint annyi sok nagyszerű újítást, pezsgő szavunkat is gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, az 1830-ban megjelent, Hitel című történelmi jelentőségű művében írta le először.

Pezsgőkészítés Törley pince

Már 10-12 éve viszont a proseccok, habzó és gyöngyözőborok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon. A Gere Frici gyöngyözőborai voltak talán az első úttörők, amelyek mind a nyári fesztiválozásnál mind a könnyed vacsoráknál is óriási sikert arattak. Azóta számos követőjük akadt buborékos vonalon, aminek nagy lendületet adott egy másik divat, az olasz  Aperol Spritz koktél hazai hódítása, melynek egyik fontos összetevője a habzóbor.

No de mi is az a gyöngyözőbor, mitől más, mint a habzóbor vagy a pezsgő?

A pezsgő és a prosecco estében kizárólag az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, a habzóboroknál utólag dúsítják szénsavval az italt.

A gyöngyözőborok készítésénél keletkezhet buborék a természetes erjedéskor, de általában utólag adják hozzá a szénsavat a csendes borhoz, és buborékok is lágyabbak, mint a pezsgőnél.

A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban: 1 – 2.5 bar között gyöngyözőborról, 3 bar felett habzóborról, beszélünk. Pezsgők esetén a 3.5 bar feletti, jellemzően 5-6 bar nyomás a kívánatos.

Istenhegyi habzó és gyöngyözőborok

Flitter félszáraz furmint gyöngyözőbor (2020)

Idén nem adtunk hordós érlelést borainknak, hogy a könnyed és gyümölcsös ízeket emeljük ki. A gyöngyözőbor készítéséhez  ideálisnak érezzük a félszáraz furmintot, hiszen épp csak annyi maradék cukortartalom van benne, ami vidámmá és könnyen ihatóvá teszi. Ebben a tételben is megjelennek a furmintra jellemző körtés, kicsit birsalmás ízek, és ha jól behűtve fogyasztjuk, ahogy azt illik, ezek egy plusz frissítő, üdítő hatást adnak a bornak.

Rátki Menyecske száraz furmint gyöngyözőbor (2020)

A Menyecske esküvők, lagzik és kerti partyk állandó szereplője. Színe halványsárga, ízében almás jegyek fedezhetők fel, testességét tekintve pedig a könnyed boraink közé tartozik. A buborékok apró, lágyak. Elegáns fogadóital, ami könnyen táncba viszi a vendégeket, jól behűtve pedig salátákhoz, tésztákhoz ajánljuk, illetve kiváló koktél alapanyag is lehet!

A gyöngyözőbor könnyedebb ital, mint a pezsgő, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy ünnepélyes alkalom elegáns kísérője. Aperitifként vagy önmagában nyári frissítőként is kínálható. A habzóbor ételkísérőként jól illik a salátákhoz, halakból és fehérhúsú szárnyasokból készített fogásokhoz. Kiváló párosítás lehet érlelt sonkákhoz, rákkal, polippal, kagylóval készült ételekhez és friss sajtokhoz is érdemes kipróbálni.

Egyet fontos szabály létezik: bárhogy is kóstoljuk, mindig jól hűtsük be!

Egészségetekre!

Rátki Menyecske 2018