Baráti társaságok,
romantikus tokaj-hegyaljai hétvégét tervező szerelmespárok,
céges borkóstoló programot szervezők –
várunk Benneteket az Istenhegyi Borászatban és Vendégházban, Rátkán!
Szoba 3. Istenhegyi Vendégház, Rátka

Vendégház – Szoba № 3

Ha ajándékba szeretnétek adni a zempléni pihenést, most már utalványt is be tudtok nálunk szerezni a vendégház éjszakáira, vagy borkóstolóra is.

Étkező-borozó

kóstoljátok meg új tokaji furmint borainkat Istenhegyről

Várunk Benneteket Rátkán!
Az Istenhegyi Borház csapata

Alig vártuk, hogy két év kihagyás után ismét főzhessünk a Rátkai Nemzetiségi Napon és Töltött káposzta fesztiválon!

Rátkai Nemzetiségi és Töltött Káposzta Fesztivál 2022

A rátkai rendezvényen ezúttal is fantasztikus volt a hangulat,  szép napsütéses volt idő, klassz programok minden korosztálynak, és az illat, amikor délelőtt minden standon egyszerre kezd el főni hatalmas mennyiségekben a töltött káposzta…ez utóbbit sajnos nem tudjuk visszaadni ebben a posztban, de következzen az élménybeszámoló!

Istenhegyi családi borászat standja

 

A málékásás töltött káposztához ez alkalommal nálunk füstölt fül is került az üstbe a friss kapor mellett, a tölteléket pedig savanyúkáposzta lapukba tekertük, a végén pedig  egy fej édeskáposzta laput is felhasználtunk.


A finom kiadós töltött káposztához jól csúszott a száraz furmint, a legnépszerűbb párosítás most a Rátki Menyecske és az Illúzió volt.

Bodnár Krisztina, Vaszkóné Bodnár Gabriella

 

Tovább

 

Német Nemzetiségi és Töltött káposzta fesztivál , Rátka

 

Az Istenhegyi Borház csapata hagyományos kukoricamálés töltött káposztával és Rátki Menyecske száraz furminttal vár Benneteket!

Istenhegyi Borház töltött káposzta

Még több hagyomány:

Flitter, Obszidián furmintok 2020 – húsvéti akció a webshopon

 

Vásárláshoz kattintás ide: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván az Istenhegyi Borház csapata!

A 10. jubileumi Borkonferencia március elején került megrendezésre Budapesten, ezúttal mi is részt vettünk ezen a szakmai rendezvényen.

Az impozáns New York palota volt a helyszín, olyan  elismert, neves előadókkal, mint Dr. Mészáros Gabriella, Bott Frigyes vagy a házigazda Rókusfalvy Pál.  A szervezők érdeme volt, hogy nagyon jó ritmusban tartották mederben az egész rendezvényt, a figyelem egy pillanatra sem lankadt a közönség részéről.

A Borkonferencia fő témái voltak a klímaváltozás, a globális felmelegedés hatása a szőlészetben, és a boros témájú oktatások szerepe a társadalom és a szakma fejlődésében.  A szakértőktől megtudtuk, hogy a hőmérséklet és időjárási változások kapcsán nincs még okunk a pánikra, de alkalmazkodnunk kell minél hamarabb a változásokhoz, például egy új szőlőfajta választásával, aminek a tulajdonságai jobban megfelelnek a megváltozott viszonyoknak.

Az elhangzottak alapján borhoz a kapcsolódó témákban jelenleg általánosan nagy az érdeklődés a civil szférában is a tanfolyamok iránt, ami a minőségi borfogyasztás felé tereli a vevőket, ez jót jelent nekünk.

A záró kerekasztal beszélgetésben a borturizmusban rejlő lehetőségeket vitatták meg a résztvevők: Gerendai Károly, Bolyki János, Prof. Dr. Szolnoki Gergely a Geiseinheimi Egyetemről és Lilla O’Connor, a Wines Of Hunrary UK alapítója.  A konklúzió számomra itt az volt, hogy az országimázs részévé kell tenni a borturizmust, és következetesen, átfogó kampány részeként, más vonzó turisztikai programokkal együtt kínálni a belföldi és a külföldi vendégeknek is az élményt.

Személy szerint nekem nagyon tetszettek a rendezvény programjában szereplő,  különböző szőlőfajtákat bemutató 10 perces „védőbeszédek” is, melyeket egy-egy borász tartott, aki az adott fajtával dolgozik.

A furmintról szóló bemutató Bodó Judit prezentálásában  kiemelkedő volt és igazán megmozgatta az érzelmeinket is. Az előadás mellé kóstolt 2018-as Csontos furmintja pedig szépen alátámasztotta az érvelést 😊 .

Minden fajtából érkezett kóstoló egyébként a dicsérő szavak mellé, nem tudom, ez korábbi években így volt-e, mindenesetre ez egy nagyszerű ötlet, kiváló borászatoktól a fajtajelleget szerintük leginkább megmutató tételeket végigkóstolni kivételes élmény volt.

Köszönjük az értékes tartalmat és az inspirációt, jövőre is csatlakozunk a rendezvényhez!

Vaszkóné Bodnár Gabriella

 

 

 

Ébredezik a természet, elindult az élet az Isten-hegy dűlőn is. Metszünk, kötözünk, támrendszert javítunk, rengeteg tennivaló van most a hegyen, de közben izgalmas dolgok történnek a borospincében is.

Borászat

A 2021-es évjáratunk nagyon lassú erjedéssel forrt ki, sőt, egy része még mindig mozgásban van, így gazdag ízekre, klasszikus tokaji hangulatú borokra számíthatunk. Az érlelés finomseprőn történt február végéig, egy része acéltartályban, másik része közepesre pörkölt gönci hordókban. A palackozás előtt még komoly kóstolások és döntések várnak ránk, milyen legyen a stílusa ezeknek az új tételeknek.

2021-es tételek kóstólója

Istenhegyi Vendégház

Beindult a vendégforgalom a 4 szobás rátkai vendégházunkban is, baráti társaságok, romantikus hétvégét eltöltő szerelmespárok és bizony céges csapat is megfordult már nálunk idén. Vendégeink közül sokan kirándulnak Tarcalra egy sétára az Áldó Krisztus szoborhoz, nagyobb túrára a sárospataki Tengerszemhez, most már megengedi ezt az időjárás is. Mindkét helyen kellemes kávázók, éttermek, borbisztók is várják a vendégeket a természeti szépségek és történelmi látnivalók mellett. Ha valakit a zempléni várak vonzanak,  Rátkától nincs messze Szerencs, Boldogőváralja, Regéc, vagy Füzér sem, érdemes betervezni egy ilyen váras kirándulást akár gyerekekkel is.

Sárospatak – Tengerszem túra

Ciróka Pihenőpark – Megyer hegy, Sárospatak

Sárospatak – Tengerszem

Újdonság nálunk az ajándékba adható Istenhegyi Vendégház Voucher, amit az igényekhez igazodva tudunk kiállítani, akár egy két fős romantikus hétvégére, például nászajándékba, vagy egész hetes zempléni barangolás bázisaként egy nagyobb társaság részére, keressetek bennünket a részletekért, vagy a még szabad dátumok kapcsán!

Szoba 3. Istenhegyi Vendégház, Rátka

Vendégház – Szoba № 3

Tél végén Tokaj – Hegyalján is a elkezdődött a pezsgés –  mozgás, a borászatok telepítésekhez készülnek. Mádon is nagy dolgok vannak készülőben, óriási átalakítás zajlik a főutcán, és persze boros rendezvények vannak ilyenkor is szép számmal, mi például Tállyán voltuk a Furmint Origon.

Furmint Origo 2022

Furmint Origo – Tállya

A Furmint Origo eseményen az Istenhegyi Borház is megmérettette egy furmintját, és a 36 versenyző
között derekasan helyt álltunk. A Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus által szervezett esemény egy vakkóstoló volt, ahol maguk a borászatok bírálták az összes tételt, mégpedig nem a csúcs furmintot keresve, hanem a mindenki által alapnak elfogadható furmintot. Komoly kihívást jelentett még nekünk is végigkóstolni ezt a sort egy este alatt, de az Oroszlános Borhotel és Étterem profi csapata végig feszesen tartotta a ritmust, mi pedig szorgalmasan jegyzeteltük az elsőbenyomásainkat az adott tételekről. Egy gyors kiértékelése az eredményeknek még az est végén megtörtént, gratulálunk a győzteseknek: Bodnár Pincészet (Tállya/Mád), Myrtus Pince (Tarcal) és Firmánszky Pince (Abaújszántó).

 

Foglaláshoz, Vendégház Voucher vásárlásához a szallas@istenhegyiborhaz.hu emailcímen várjuk az
érdeklődőket, borainkat pedig a webshopban találjátok: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/.

Tavaszi ajánlatunk a Candy félédes furmintunk 2020-as évjáratból és az Obszidián száraz furmint ugyanebből az évből, vegyétek, vigyétek !

Candy félédes, Flitter félszáraz és Obszidián száraz furmint

Baráti üdvözlettel,

Vaszkóné Bodnár Gabriella

 

Furmint Február az Istenhegyi webshopon: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/

Még több sztori a furmintról Ercsei Dániel zseniális videójában : https://www.youtube.com/watch?v=OxEUscmhx-E

Egészségetekre!

    Flitter és Rátki Menyecske gyöngyöző furmint

2021 nagyon mozgalmas év volt!

Az évet a hazai borászatoknak szóló Interwine weboldal versennyel kezdtük, ahol rengeteg pozitív visszajelezést és nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk mind a webes tartalom, mint a formátumok kapcsán. Egyúttal mi is inspirálódtunk és ismerkedtünk más borászatokkal a versenybe benevezett weboldalakon keresztül, akik nagyon kreatív és színvonalas megoldásokkal mutatták be filozófiájukat, történetüket. Ezúton is köszönjük a szervezőknek ezt a szuper lehetőséget a megmérettetésre,  Szentirmai Zsoltnak (PWS Design az oldalunk elkészítését és folyamatos fejlesztését, Kovács Zoltánnak a számos gyönyörű fotót, rendkívüli konzultációt, nektek pedig a szavazatokat, amivel kis családi borászatként is az utolsó körig jutottunk ezen a versenyen!

A január-februári havas lejtőkön hozzá is kezdhettünk a metszéshez, amihez a módszertant és gyakorlatot idén már a híres Simonit&Sirch kurzuson sajátítottuk el több hegyaljai borásszal együtt a Mádi Bor Akadémia szervezésében.

A forralt bor szezonon és a Furmint Februáron túl, márciusban megérkezett az első külföldi export megrendelésünk egy cseh borbutiktól, majd a korlátozások elmúltával megnyithatta kapuit, szobáit és közösségi tereit az Istenhegyi Vendégház Rátkán!

Konyha – Istenhegyi Vendégház, Rátka

Fenntartható gazdálkodás

Húsvétkor a túrázás, futás és a környékbeli kirándulások mellett a szemetet is összeszedtük az Isten-hegyi dűlő lábánál futó útvonalon, reméljük jövő tavasszal kevesebb zsák is elegendő lesz majd az akcióhoz. A 2021-es év nagy célkitűzése volt a fenntarthatóság,  az öko szemlélet megvalósításának folytatása a szőlészetben és a borászatban is. Idén már mi is részt vettünk a virágzó sorközök telepítésébenfákat, bokrokat ültettünk a borászat köré, napelemeket szereltünk a vendégházra és Bodnár Imre bácsi segítségével (köszönjük!!) elhelyeztük az első madáretetőket is a szőlőben.

Új boraink

Nyáron elkészült a három 2020-as borunk is a Candy, a Flitter és az Obszidián 2020, a kóstolókon és rendezvényeken nagy sikert aratott megújult ízvilághoz a palackok és címkék is megújultak ebben az évben.

Candy félédes, Flitter félszáraz és Obszidián száraz furmint – 2020-as évjárat Istenhegyen

Idén is részt vettünk kiállítóként a debreceni Farmer Expon, a futóverseny egyik szponzoraként a Kerekdomb Fesztiválon, látogatóként a Bor, Mámor Bényén és ott volt a standunk a szeptemberi rátkai Nemzetiségi Fesztiválon. A nyári időszakban ezeken a rendezvényeken a  Rátki Menyecske száraz habzó furmintunk volt a legnépszerűbb!

Mivel a bor- és egyéb fesztiválozást nem most kezdtük (hanem olyan 20-25 évvel ezelőtt), összefoglaltuk és megírtuk tapasztalatainkat a hegyaljai bor és gasztronómia, valamint a vendéglátás hagyományairól és fejlődéséről. Aki szívesen nosztalgiázna, esetleg tuti tippeket keres a környéken a vacsorához, itt és itt olvashatja a szubjektív beszámolót.

Az októberi szüret idén is családi-baráti segítséggel zajlott, ezúttal 2 ütemben, most már kóstolgatjuk a murcit, nagyon ígéretes a 2021-es évjárat! A mennyiség viszont kevesebb a szokásosnál – Limited Edition tételek várhatóak! – mert a szokatlanul száraz időjárás és az idén még teljesen gyepes/zöld sorközök hatására a szőlő visszafogottabban hozta a fürtöket, amit egy részen sajnos a betegség is megtépázott.

A szüret után teljes gőzzel vetettük bele magunkat ismét a szőlészeti munkákba, felszántottuk a sorközöket, hogy frissítsük a talajéletet, természetes úton pótoltuk a tápanyagokat, és alakítottunk a szerkezeten is néhány “ikersor” felszámolásával, így a traktor minden sorba be tud menni jövőre, ez segíti a növényvédelem hatékonyságát is.

 

2021-es murci kóstolás

Decemberben a  tiszalúci adventi vásárban már az ünnepi édes borokkal (Áldomás) és a házi karamellel édesített forralt borral voltunk jelen, karácsonykor pedig a vendégházból élvezhettük a zempléni havas tájat és friss levegőt az Istenhegy oldalában. Esténként megbeszéltük a családdal, milyen is volt nekünk a 2021-es esztendő, és milyen terveket kovácsolunk jövőre.

A következő év nagy feladata az új borok elkészítése mellett a telepítés lesz,  nemrég vettünk talajmintákat, és folyamatos az egyeztetés az oltványokról és a támrendszerről, ütemezésről. Szeretnénk tovább csinosítani a vendégház szobáit és parkosítani, zöldíteni a hozzá tartozó udvarunkat, úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás, a tájhoz igazodó növények és természetes sokszínűség kézzelfogható legyen nemcsak nekünk, hanem a hozzánk látogató vendégeink számára is.

Jó egészséget, finom borokat és boldog új évet kíván:

Az Istenhegyi Borház csapata

Karácsony Zemplénben

Mint minden családban, nálunk is nagyon fontos kérdés, hogyan és hol tudnak összegyűlni az egymástól akár sokszáz kilométerre távol élő családtagok  karácsonykor, ahol a felnőttek, gyerekek egyaránt jól érzik magukat. Nálunk hagyományosan a mezőzombori nagyszülőknél van a 25-i ünneplés, ajándékozás, az unokák még maradni is szoktak, akár szilveszterig is.

Karácsony 2020

Tavaly csupán a Covid korlátozások miatt töltöttük az karácsonyt a frissen felújított rátkai Istenhegyi vendégházban, ahol a teraszon állt végül a karácsonyfa, de annyira jól sikerült a “külső helyszínen” a  társasjátékozással, forralt borozással, beszélgetésekkel telt karácsony ( a vendégházban nincs TV :)), amibe még egy tarcali kilátós séta is belefért a szikrázó napsütésben, hogy idén már tudatosan készültünk Rátkára is az ünnepekre.

Tarcali Áldó Krisztus szobor

A régi parasztházból átalakított szobákban végül minden család és gyerek kényelmesen elfért, a modern, skandináv stílusban felújított közös konyha és a borozó pedig helyt adott az ünnepi vacsorának, és a másnapi reggelinek is.

Reggeli a vendégházban

Karácsony 2021

Szerencsére az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk idén, mert december 25-én, amikor megérkeztünk Rátkára, délutánra a hó is megérkezett és velünk maradt mind a 4 napon át. A családi ebéd után a gyerekek rohantak a szánkóért, és estig be sem jöttek a szobába. Másnap felsétáltunk a hegyre (volt, aki futott!!) a szuper friss levegőn, hogy megcsodáljuk a havas panorámát, délutánra pedig már a korcsolyák is előkerültek, mivel Rátka utcái szánkó- és koripályává alakultak  egyetlen nap alatt :).

Havas lejtőkön Isten-hegyen

 

A gyerekek annyira belejöttek a csúszkálásba, hogy meglátogattuk a sátoraljaújhelyi Zemplén kalandparkot is, és amíg a társaság egyik része a téli sportoknak hódolt, a felnőttek végig kóstolták az új, 2021-es borokat és egyeztették a januári tennivalókat a szőlőben.

Szerencsére idén már megölelhettük szeretteinket az ünnepekkor,  hálásak vagyunk azért, hogy mindenki egészséges, és a nagyszülőkkel együtt ülhettünk az ünnepi asztal körül.

Az pedig, hogy ilyen mesebeli időjárásunk volt Tokaj-Hegyaljának ennek a pici kis szegletében a téli szünetben, már csak a hab volt a tortán, és így a fehér karácsony minden szépségét az Isten-hegyen is kiélvezhettük ezekben a napokban.

Boldog Ünnepeket kívánunk!

    Istenhegyi Vendégház

2021-es szüret  murci kóstolása

 

Istenhegyi vendégház

Csipkebogyó a hegyről

 

Vaszkó Gabi és Gábor

 

Dávid Barna felvétele

októberi szüret

Milyen volt a 2021-es év, milyen szüretet, borokat várnak a borászok a tokaji borvidéken?

A HelloVidék online magazin kérdezte Vaszkóné Bodnár Gabit és Homoky Dorkát, mit jósolnak a következő időszakra?

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/10/10/lerantttak-a-leplet-a-tokaji-boraszok-ilyen-lesz-az-idei-evjarat

Szüreti kilátások Istenhegyen