Várunk Benneteket a Farmer Expon!

Idén sem lesz Farmer Expo Debrecenben Istenhegyi borok nélkül!

A most 30. alkalommal megrendezett Farmer Expo egy nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás és vásár, több mint 300 kiállítóval, szakmai rendezvényekkel és színes közönségprogramokkal. A hagyományokhoz híven idén a mezőgazdasági  gépek, szolgáltatások standjai mellett  sok élelmiszeripari kiállító is kínálja majd jó minőségű, hazai termékeit a haza ízek kedvelőinek a debreceni expo standjain.

Visszük a furmintjainkat, lehet majd kóstolni, az édes, a száraz az új és a régi borokat, és természetesen lehet vásárolni és beszélgetni.

A Farmer Expo látogatónak mindig készülünk egyedi akciókkal is, látogassatok ki Ti is, találkozzunk Debrecenben az Agráregyetem Campusán augusztus 17-20 között!

Obszidián, Misibor, Zsófia Furmint

Obszidián, Misibor, Zsófia Furmint

kóstoljátok meg új tokaji furmint borainkat Istenhegyről

Wine Tasting at Istenhegyi Borház, Rátka, Tokaj-Hegyalja

Dear Friends,

We host and organize wine tasting events in English too, also with a picnic to our vineyards. Please contact us, if you are interested in and check the options below.

Cheers!

4-wines tasting

 • Obszidián Tokaji Furmint dry 2020 – the introduction of our winery, the base wine of the 2020 year, a reductive dry white wine
 • Flitter semi-dry furmint frizzante 2020 – a light variaty of Tokaj flavours, fresh and fruity reductive sparkling wine
 • Zsófia Furmint semi-sweet 2016 – with natural residual sugar, raisin-like flavours, where the acidity of the furmint grapes is in perfect harmony with the sweetness. Part of this wine has been matured in oak barrels for 4 months
 • Late Harvest Tokaji Furmint sweet 2013 – our classic sweet tokaji wine, with the richness of aszú grapes, and the vanilla notes are coming from the aging process in the local oak barrels

The price is 9 EUR / person, which includes mineral water and some pastries.

6-wines tasting

 • Obszidián Tokaji Furmint dry 2020 – the introduction of our winery, the base wine of the 2020 year, a reductive dry white wine
 • Flitter semi-dry furmint frizzante 2020 – a light variaty of Tokaj flavours, fresh and fruity reductive sparkling wine
 • Candy Tokaji Furmint semi-sweet 2020 – our smooth wine with a brand new style, low alcohol and the flavours of fresh grapes
 • Illúzió Tokaji Furmint dry 2014 – a speciality of the most difficult year of our winery so far – smells like honey, with super-dry flavours and cask maturation in perfect harmony
 • Zsófia Furmint semi-sweet 2016 – with natural residual sugar, raisin-like flavours, where the acidity of the furmint grapes is in perfect harmony with the sweetness. Part of this wine has been matured in oak barrels for 4 months.
 • Late Harvest Tokaji Furmint sweet 2013 – our classic sweet tokaji wine, with the richness of aszú grapes, and the vanilla notes are coming from the aging process in the local oak barrels

The price is 12 EUR / person, which includes mineral water and some pastries.

Borkóstoló Istenhegyen

Megérkeztek a várva várt 2020-as szüretelésű borok, addig is, amíg elkészülnek az új címkék, bemutatjuk nektek a friss, ropogós tételeket!

Legújabb csendes boraink a 2020-as évjáratból a félédes Candy és a száraz Obszidián. Mindkettő tokaji furmint, de két teljesen eltérő karakter.
A Candy egyik korábbi tételünkhöz sem hasonlít, egy nagyon könnyed, mégis egyértelműen tokaji ízvilágot mutató, alacsony alkohollal rendelkező félédes fehérbor.  Ez a borunk  hordós érlelés nélkül készült, megőrizve a szőlős, friss ízeket. Mondhatnánk, hogy csajos, de akkor egy olyan csaj, akit nagyon kedvelnek a pasik, legalábbis eddig abszolút befutó a kóstolókon a férfi vendégeinknél is.
Az Obszidián 2018-as évjárat után itt az új Obszidián 2020, ez a reduktív eljárással készült száraz furmint, lényegében az az alapbor, ami bemutatja borászatunkat. Egy-két hónapja került palackba, és halványsárga színe, őszibarackos illata még mutatja frissességét, kíváncsian várjuk, hogyan változik majd a palackos érlelés során hónapról-hónapra, és mutatja meg a benne rejlő ásványosságot és harmóniát.

Flitter nevű félszáraz furmint gyöngyözőnkről: borászatunk egy letisztultabb stílust célzott meg a 2020-as évjárattal, ebben az évben nem adtunk hordós érlelést borainknak, hanem a könnyed és gyümölcsös ízeket emeltük ki. A gyöngyözőbor készítéséhez kifejezetten ideálisnak érezzük a félszáraz furmintot, hiszen épp csak annyi maradék cukortartalom van benne, ami vidámmá és könnyen ihatóvá teszi. Ebben a tételben is megjelennek a furmintra jellemző körtés, kicsit birsalmás ízek, és ha jól behűtve fogyasztjuk, ahogy azt illik, ezek egy plusz frissítő, üdítő hatást adnak a bornak. Ez az első gyöngyözőborunk, amelyet teljes egészében saját kézzel készítettünk, az új palackozónkban, fogadjátok szeretettel!

Bár a webhopban még nincsenek fent, egyedi megrendelésre tudunk már szállítani ezekből az új borokból, keressetek bennünket bátran emailen vagy mobilon!

Jó kóstolást, reméljük, nálatok is sikert aratnak az új Istenhegyi furmintok!

Fliter Frizzante, Candy félédes, Obszidián 2020

Új borok 2020-ból : Flitter Frizzante, Candy félédes furmint, Obszidián száraz furmint

kóstoljátok meg új tokaji furmint borainkat Istenhegyről

Egészségetekre!

Az Istenhegy dűlő lábánál egy régi szép sváb parasztházat és a hozzá tartozó nyári konyhát újítottuk fel tavaly, hogy vendégül láthassuk a Zemplénbe látogatókat.

Az ízlésesen berendezett 4 szoba, a felszerelt konyha és a hangulatos borozó júniustól már foglalható! A vendégházzal közös hatalmas udvaron található a családi borászat modern épülete is, és mivel közvetlenül a szőlőhegy tövében vagyunk, utolsó házként a faluban , semmilyen más épület nem zavarja a panorámát a hegyaljai dűlőkre.

A szállással 4 db fürdőszobás szobát, gazdagon felszerelt, egylégterű konyhát és étkezőt, valamint a délutáni grillezések és éjszakába nyúló beszélgetések helyszínéül szolgáló, konyhából nyíló fedett teraszt vehetnek birtokba a Rátkára érkező vendégek.

🔸 vintage hangulatú berendezés
🔸 ízléses burkolatok
🔸 komfortos fürdőszobás szobák
🔸 tágas közösségi tér
🔸 8+5 fős befogadóképesség

Konyha

Szoba 3. Istenhegyi Vendégház, Rátka

Szoba № 3

Étkező-borozó

Várunk benneteket, további információk, árak, bejelentkezés:

https://www.istenhegyiborhaz.hu/istenhegyi-vendeghaz-ratka/

A fotókat köszönjük a Zemplénikalandok.hu oldalnak és Szentirmai Zsoltnak !

 

Vaszkóné Bodnár Gabriella jegyzete

Idén lesz 10 éve, hogy megvettük az első darab szőlőt Rátkán és megalapítottuk az Istenhegyi Borházat a férjemmel és édesapámmal. Hármunk közül akkoriban még csak apukámnak voltak határozott elképzelései és megfelelő mezőgazdasági és szőlészeti szaktudása a szőlővel kapcsolatban, mi pedig folyamatosan kérdeztünk, tanultunk, gyűjtöttük a tapasztalatokat. Elsősorban a furmint szőlőtőkékre koncentráltunk, a metszés, a szüret, a borkészítés izgatott minket, de az utóbbi 1-2 évben a talaj és sorköz került a fókuszba.

Talajművelés tapasztalatai

Megfigyeltük, hogy a területünkön lévő tőkék az utóbbi 2-3 évben egy kicsit le vannak maradva a fejlődésben a szomszéd szőlőkhöz képest. Nekünk még csak 10 centis hajtásaink voltak, míg mellettünk már dugdosni kellett a vesszőket a drótok közé, és ez a lemaradás aztán az egész évet végig kísérte. A termés mennyiségében ez még nem okozott gondot, de talajmintákat vettünk több helyről, és nem mutatott nagy hiányosságot semmilyen téren, sőt, minden jónak tűnt. Átbeszéltük a trágyázási lehetőségeket, ez sem tűnt megfelelő megoldásnak, végül így jutottunk el oda, hogy talán a sorok közötti egybefüggő gyepszőnyeg lehet az oka a problémának.

Az utóbbi években ugyanis elmaradt az őszi mélytalajlazítás, és bizony kényelmesebb is volt a füves sorokban végezni a zöldmunkákat, mint fekete szántásban, azonban ez egy idő után visszaütött. A talaj betömörödött, levegőtlen lett, és a fű, mint kiderült, elszívta a csapadék jó részét is.

Fenntarthatóság – élő sorközök

2021 elején részt vettem egy online konferencián, amit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) szervezett, és a sorközök növénytakarásával foglalkozott. Az előadók által bemutatott gyakorlati tapasztalatok és a kutatási eredmények meggyőztek róla, hogy nekünk is érdemes lenne ezt a módszert kipróbálni, hiszen szívügyünk a fenntarthatóság, a vegyszerezés visszaszorítása, a biodiverzitás növelése.

A felsoroltakon kívül is még számos előnye van ennek az új művelési metódusnak:

 • javítja a talaj szerkezetét, morzsalékossá teszi a betömörödött réteget, és növeli a humusztartalmát is
 • csökkenti a talajeróziót, ami az utóbbi évek felhőszakadásaikor komoly károkat tudott okozni Tokaj-Hegyalján
 • csökkenti a csapadék elpárolgását a talaj felületéről, és ez is egyre fontosabb tényező, hiszen a klímaváltozás az éves csapadékmennyiség csökkenésével jár és egyben az átlaghőmérséklet növekedésével
 • csapadékos időben is jól bejárhatóan tartja a területet
 • javítja a beporzást a szőlőben, hiszen virágaival odavonzza a kisebb-nagyobb rovarokat, méheket

Az egyszerűség kedvéért mi egy készen kapható magkeveréket vásároltunk, az ÖMKI Élő sorköz magkeverékét, amelyben 6 féle Magyarországon honos növény van. Ezek nem nőnek túlságosan magasra, így hagyhatjuk, hogy a magjaik kifejlődjenek, és újra vessék magukat több éven keresztül.

Egyelőre minden második sorközt szeretnénk így művelni, és figyeljük, beváltja-e a hozzá fűzött reményeinket. Ideális esetben ezeket a sorokat már ősszel fel kellett volna szántani, de így tavasszal már csak egy tárcsázással készítettük elő a vetéshez a magágyat, reméljük ez is elég lesz a sikerhez.

A vetést bérmunkában tudtuk utolsó pillanatban megoldani, ehhez speciális gép szükséges a magkeverék miatt is. Olyan szakembert hívtunk, aki évek óta végez ilyen vetést Tokaj-Hegyalján, hiszen szerencsére vannak már olyan borászatok, akik egy ideje ezt az utat követik a sorközművelésben.

Idén 1 hektárra elegendő magot vásároltunk, kísérleti céllal, de sajnos még ennél is kevesebb területre lett vetve, mivel a szélesebb sorokban többször is kellett fordulni. 1-2 nappal a vetés után pedig többször is esett az eső, így nagy reményekkel várjuk a virágzó sorközeinket nyárra!

élő sorköz

virágzó soralj

Vaszkóné Bodnár Gabriella

Források: https://agroforum.hu/szakcikkek/zoldito/az-elo-sorkoz-es-a-biodiverzitas-gyonyorkodtet-is/

https://biokutatas.hu/hu/webshop/item/1/omki-elo-sorkoz-vetomagkeverek

Mi történt Tokaj-Hegyalján a gasztronómiában, mi és hogyan változott az elmúlt 25 évben?

Az 1990-es évektől Hegyalján először a Borkombinátot és a kis családi pincéket felváltó, új technológiákkal jelentkező külföldi, majd hazai tulajdonú borászatok jelentek meg. A hozzájuk kapcsolódó borkóstolók még sokszor helyben, a pincében, vagy különteremben történtek – sokáig nem volt olyan színvonalú étterem, ahol a borokhoz illő ebédet és vacsorát lehetett volna fogyasztani.

Bár a a hagyományos, akár felvidéki, akár alföldi hatásokat is mutató receptek nem merültek teljesen feledésbe, Tokaj-Hegyalján nem nagyon volt a halászlén és a tokaji borlevesen kívül olyan étel, amit ehhez a régióhoz kötöttek volna az éttermek! Pedig a Tisza, a Bodrog és a zempléni erdők ontották a kincseket, a finom vargánya, a birsalma, a mangalica és a kereskedővárosokat ért nemzetiségi hatások egy nagyon gazdag konyhát adtak volna – ha lett rá volna igény…

Ahogy a borkészítésben, úgy konyhatechnológiában és az éttermeknél is eljött a változás és a regionális konyhák ideje , a 2000-es évek elejétől megérkeztek a finom helyi ízek a finom helyi borokhoz.

Nyitott sorra az Ős Kaján (az avantgarde úttörő, ami azóta megszűnt), a Dégenfeld, Oroszlános, Mádi Borház, Gusteau, Percze, Anyukám Mondta, A Boros (Sárospatak),  LaBor (Tokaj) és a Sárga Borház már nem csárda, hanem étterem lett. Kíváncsian várjuk a Kisfalucska Udvarház és Bisztrót, eddig csak fesztiválon találkoztunk a konyhával – reméljük ezek a remek helyek mind újra tudnak majd nyitni, és nem hagy rajtuk nyomot a több hónapos zárva tartás.

A bodrogkeresztúri Kriszta kávézója nevével ellentétben nem csupán kávézó, hanem fantasztikus desszertek, sütemények találhatók itt, kiegészítve a helyi borászatok kínálatával, mindenképp érdemes betérni hozzájuk!

Tokaj-Hegyalján már mindenki kiválaszthatja az ízléséhez és pénztárcájához leginkább illő helyszínt egy jó ebédhez vagy egy ünnepi vacsorához, nem beszélve az egyéb színvonalas rendezvényekről, amelyeknek ezek az éttermek helyt adtak. A gondos borajánló  a megfelelő párosításokkal fantasztikus ízharmóniát hozott az egyes fogásokkal, így az elmúlt évek alatt ezek az éttermek nagyban népszerűsítették és természetessé tették a száraz tokaji borok fogyasztását is. Most következnek a tokaji pezsgők a sorban, így várjuk a brunch jellegű reggelizőhelyek megjelenését is! :)

Ezek a fenti éttermek az utóbbi 10-12 évben már igyekeznek bemutatkozni a borfesztiválok közönségének is, akár Mádon, akár Erdőbényén jártunk, a nyitott pincék-borászatok mellett a felsorolt konyhák kitelepülései is helyet kaptak és óriási népszerűségnek örvendtek.

Termelői piacok, helyi alapanyagok és csemegék

Már nem csak borok készülnek Hegyalján, de van sajt, méz,  lekvár, borecet, és csokoládé is. A Tokaj-hegyaljai piacon, amit minden hónap második vasárnapján tartanak lassan 10 éve most már nagyon sok helyi termelő finomságaiból választani, mind a turisták, mind a helyiek szívesen vásárolnak itt. A szomszédos községekben is újjáéledtek a termelői piacok, 2021-ben pedig elkezdődik a tokaji piac felújítása is.

A kép forrása : Tokaj-Hegyalja Piac oldala

A tematikus gasztro- és borfesztiválok 15 éven át megtartották népszerűségüket, a Szerencsi Csokoládéfesztivál, Mezőzombori Csülökfesztivál, Rátkai Töltöttkáposzta Fesztivál mellett felsorakoztak a boros rendezvények, már nem csak a szüreti napokon de jutott belőle a nyári időszakra is: a Bor, Mámor, Bénye, Jó Éjszakát Mád és a tállyai Kerekdomb fesztivál megtalálta mind a helyi, mind az országos közönségét.

Rengeteg munka, tanulás, befektetett energia kellett hozzá, hogy Tokaj-Hegyalja ne csak önmagában a történelmi borairól legyen híres, hanem az itt készített borok  illeszkedjenek a színvonalas éttermek kínálatába. A finom tokaji borok mellé a zempléni erdőből származó gombát, vagy mádi sajtot lehessen kínálni, ne csak desszerthez fogyasszanak a vendégek egy kis pohár aszút, a borok kóstolásához ne csak pogácsa legyen az asztalon.

A 10 éve alapított Istenhegyi Borház végig kísérte ezt a fejlődést, minden nap élvezzük a gyümölcsét és nagyon bízunk az elért eredmények megtartásában és a fejlődésben. A bor és gasztronómia most már összetartozik nálunk is, és ezt a hagyományt szeretnénk megmutatni a következő generációnak és a hozzánk látogató vendégeknek is.

 

“Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi
Tőle senki a jogát el nem veszi”

Vörösmarty Mihály: Fóti dal

Az utóbbi években mi is boldogan behódoltunk a boros trendeknek, az olasz proseccok, spumantek, a spanyol cavak után nagy örömmel üdvözöltük a hazai borásztok új stílusú buborékos italait.

Magyarországon a pezsgőivásnak és készítésnek komoly hagyománya van. Mint annyi sok nagyszerű újítást, pezsgő szavunkat is gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, az 1830-ban megjelent, Hitel című történelmi jelentőségű művében írta le először.

Pezsgőkészítés Törley pince

Már 10-12 éve viszont a proseccok, habzó és gyöngyözőborok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon. A Gere Frici gyöngyözőborai voltak talán az első úttörők, amelyek mind a nyári fesztiválozásnál mind a könnyed vacsoráknál is óriási sikert arattak. Azóta számos követőjük akadt buborékos vonalon, aminek nagy lendületet adott egy másik divat, az olasz  Aperol Spritz koktél hazai hódítása, melynek egyik fontos összetevője a habzóbor.

No de mi is az a gyöngyözőbor, mitől más, mint a habzóbor vagy a pezsgő?

A pezsgő és a prosecco estében kizárólag az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, a habzóboroknál utólag dúsítják szénsavval az italt.

A gyöngyözőborok készítésénél keletkezhet buborék a természetes erjedéskor, de általában utólag adják hozzá a szénsavat a csendes borhoz, és buborékok is lágyabbak, mint a pezsgőnél.

A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban: 1 – 2.5 bar között gyöngyözőborról, 3 bar felett habzóborról, beszélünk. Pezsgők esetén a 3.5 bar feletti, jellemzően 5-6 bar nyomás a kívánatos.

Istenhegyi habzó és gyöngyözőborok

Flitter félszáraz furmint gyöngyözőbor (2020)

Idén nem adtunk hordós érlelést borainknak, hogy a könnyed és gyümölcsös ízeket emeljük ki. A gyöngyözőbor készítéséhez  ideálisnak érezzük a félszáraz furmintot, hiszen épp csak annyi maradék cukortartalom van benne, ami vidámmá és könnyen ihatóvá teszi. Ebben a tételben is megjelennek a furmintra jellemző körtés, kicsit birsalmás ízek, és ha jól behűtve fogyasztjuk, ahogy azt illik, ezek egy plusz frissítő, üdítő hatást adnak a bornak.

Rátki Menyecske száraz furmint gyöngyözőbor (2020)

A Menyecske esküvők, lagzik és kerti partyk állandó szereplője. Színe halványsárga, ízében almás jegyek fedezhetők fel, testességét tekintve pedig a könnyed boraink közé tartozik. A buborékok apró, lágyak. Elegáns fogadóital, ami könnyen táncba viszi a vendégeket, jól behűtve pedig salátákhoz, tésztákhoz ajánljuk, illetve kiváló koktél alapanyag is lehet!

A gyöngyözőbor könnyedebb ital, mint a pezsgő, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy ünnepélyes alkalom elegáns kísérője. Aperitifként vagy önmagában nyári frissítőként is kínálható. A habzóbor ételkísérőként jól illik a salátákhoz, halakból és fehérhúsú szárnyasokból készített fogásokhoz. Kiváló párosítás lehet érlelt sonkákhoz, rákkal, polippal, kagylóval készült ételekhez és friss sajtokhoz is érdemes kipróbálni.

Egyet fontos szabály létezik: bárhogy is kóstoljuk, mindig jól hűtsük be!

Egészségetekre!

Rátki Menyecske 2018

 

 

Kitartó munkának, barátokká és Tokaji rajongókká vált régi üzleti partnereknek és a finom furmintoknak köszönhetően idén márciustól a cseh fővárosban is jelen van az Istenhegyi Borház teljes furmint választéka.
A csehek sörivó nemzet, nem könnyű felkelteni az érdeklődést borok iránt, de a Vines.cz nevű organikus borbolt egy fantasztikus választékot kínál a világ minden tájáról, gondosan válogatott, autentikus és a fenntartható termelést valló borászatoktól.
Az Istenhegyi Borház furmintjai nagyon jó társaságba kerültek, és amint elkészül az új habzóborunk azt is szállítjuk a cseh vásárlóknak!
Reméljük, a lezárások után személyesen tudunk majd találkozni lengyel és cseh partnereinkkel is, akár Prágában, akár Krakkóban vagy nálunk Rátkán.

A Vines.CZ organikus borbolt Prágában

 

 

pruning

Bodnár Imre jegyzete

A szőlő metszése széleskörű szakmai ismereteket, nagy gyakorlatot és figyelmet igénylő alkotói munka.

A legendák szerint a szőlőművelők a metszés hasznát a kecskétől tanulták: mikor az állatok  kártétele nyomán (lerágták a növényt) az ember rájöhetett arra, hogy az ilyen tövek nemcsak könnyebben elérhetők, hanem nagyobb fürtű, bogyójú, és  édesebb, és kevésbé savas termést adnak, mint a fára kapaszkodott növények.

A szőlő hasznosítását már az ókortól ismerték, a termés mennyiségének növelésére azóta számos módszert alakítottak ki. Mind a növény külső megjelenési formájának, mind néhány biológiai tulajdonságának megváltoztatására volt szükség ahhoz, hogy a szőlő az emberiség egyik legértékesebb kultúrnövényévé válhasson. Először a gyümölcs termést hozó részeit elérhetővé kellett tenni, másodszor a termést élvezhető, értékes gyümölccsé kellett alakítani.

A metszés jelentősége megnyilvánul abban is, hogy a ma már a szőlőültetvények minden évben közel egyenletesen teremnek  és jó minőségű termést adnak, akár Európa hidegebb éghajlatú tájain is.

Metszés és Tokaj-Hegyalja

Semmi sem állandó, csak a változás maga az ókori mondás szerint, így van ez a szőlőmetszéssel is.

Változnak a termelési célok, ideológiák, technológiák, és nem utolsó sorban a klíma, az időjárás is változik. Termőhelyi, fajtabéli gyakorlati tapasztalatok alapján változik az aktuális területre jellemző, a kitűzött mennyiségi és minőségi paramétereket várhatóan megjelenítő metszési módszer is.

A rendszerváltás előtt a mennyiségi szemlélet, az orosz piac szinte korlátlan felvevőképessége iparszerű tömegtermelésre sarkallta a hazai szőlészeteket, az akkori borkombinátokat. A nyugati piac versenyszférája, a francia, spanyol, és a világ sok tájáról hozzánk érkezett borászati vállalatok viszont igyekeztek a saját szőlőkultúrájukat, eredményeiket Tokaj-Hegyaljára is adaptálni, a méltán világhíres minőségi termőtáj bortermelését is megreformálni.

Ennek a szőlészeti szakmai munkának egyik nagyon fontos része a január-februári metszés, amely szintén átalakult az új igényeknek megfelelően.

Nézzük, mi mi micsoda a metszésnél?

TERMŐKAR

A telepítést követő harmadik évben az addig válogatott és nevelt vesszőt, (egy, vagy kettőt) egy mellétűzött karóhoz legalább két helyen hozzákötve a támrendszer általában 80 cm magasságban kihúzott alsó drótjához rögzítjük, egy, vagy két irányban vízszintesen, úgy hogy a szomszéd tőke hasonló lekötésével fedje egymást 10,-15 cm-en

Ez a termőkar, amelyen kb.  húsz centiméterenként  hagyunk meg hajtást, TERMŐALAPOT.

A   vesszőn lévő  rügycsoportból  mi kettőt hagyunk meg,  a kartól  számított második rügy felett  2 – 3 centiméterrel éles metszőollóval a tavalyi  termővesszőt levágjuk.   Erre mondjuk hogy KÉT SZEMRE metszettünk.

SZEM

Ez a termőrügy, ebből lesz a szőlőfürt. Ismerjük még az  úgynevezett SÁRSZEM fogalmát is, amely tulajdonképpen egy tartalék termőrügy, amely a fő rügy bárminemű károsodása esetén igyekszik azt pótolni.

Istenhegy

Az Istenhegyi Borház ültetvénye, több darab (egy darab cc.800 öl), különböző időszakokban telepített területekből integrált, kb 3 hektárnyi családi birtok. A különböző tő és sortávolságú szőlőtőkék egyedi metszést igényelnek. Az Istenhegyi Borház birtokán alkalmazott kordonos – termőkaros művelési mód van.

Kordonművelésnek nevezzük azokat a tőkeformákat, amelyeknek legalább egy függőleges törzse és egy vízszintes karja van. A törzsek és karok száma és mérete szerint a kordonművelésnek számos változatát lehet elkülöníteni.

Mi Istenhegyen az előző évben nevelt vesszőket, amelyen a termés  volt , “két szemre” visszavágjuk.

A metszés célja, hogy optimális legyen a tőkék terhelése, a termőfelület sűrűsége, nem utolsó sorban a termés mennyisége.  Mi Rátkán átlagos évjáratban 30-50 mázsa per hektár termésre számítunk.  Azt tapasztaltuk, hogy ilyen mennyiség mellett optimális a területen termett szőlő cukorfoka, íze, színe aromája,  hozza a tájegység jellegzetes ásványosságát.

A tokaj-hegyaljai metszési gyakorlat megtekinthetők az MMG szakmai videóján Csoma László barátunk (Bodrogkeresztúr) metszési bemutatóján.

Jó metszést kívánunk!

https://www.youtube.com/watch?v=4ddRbvshZBk&feature=emb_logo

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_szolo_metszese_es_zoldmunkai/ch09s04.html

Metszés Mádon, metszés Rátkán – Vaszkóné Bodnár Gabriella bejegyzése

Nagyon klassz szőlészeti képzést tartott február közepén a Simonit & Sirch olasz szaktanácsadó cég  a Mádi Bor Akadémia szervezésében Mádon. Nagyon kíváncsi voltam, mit fogunk hallani 3 nap alatt a metszésről, szőlőtőkékről, mennyiben lesz más, mint amit eddig a gyakorlatban csináltunk, mit tudunk megtapasztalni kint a dűlőkben ennyi idő alatt, következzen a beszámoló!

Első reggel már az elméleti oktatás helyszíne is lenyűgözött, hiszen évekkel ezelőtt, még romos állapotában láttam utoljára a Borsay kastélyt, ami most már a Mádi Bor Akadémia székhelyéül szolgál. A kastélyt gyönyörűen felújította a Debreceni Egyetem, jó látni, hogy még ebben a nehézkes időszakban sem állt meg a fejlődés, fejlesztés a térségben.

Pár perces ismerkedés, beszélgetés után már kezdődött is az elméleti oktatás, magyar nyelven. Ezt csak azért hangsúlyozom ki, mert a tananyag, amit láthattunk, egyébként sehol nem elérhető magyarul (egyelőre), hiszen a két szakkönyv, amit Marco Simonit és Pierpaolo Sirch eddig kiadtak, olasz nyelvű, az egyik ezenkívül még angolra lett lefordítva.

Innovatív metszés módszertan

Az alapelvek – a szőlő zavartalan nedvkeringésének biztosítása, a minél kisebb metszési sebek ejtése, a kontrollált növekedés – mind-mind a szőlő immunrendszerét segítik. A fenti módszerrel kisebb az aránya a tőkék megbetegedésének, és hosszabb ideig tudnak teremni a jól metszett ültetvényekben. Ezeket az elveket szem előtt tartva vettük végig a klasszikus metszési stílusokat, sok gyakorlati példával, nemcsak rajzok formájában, hanem fotókkal is. Ez utóbbi azért is volt jó, mert az igazi tőkék igen ritkán nőnek pontosan úgy, mint a tankönyvi ábrákon.

Sűrű volt nagyon a program, hiszen mindhárom Tokaj-Hegyalján jellemző klasszikus metszési stílust átbeszéltük (kordonos, bakművelés, Guyot), mindegyiket a tőkeneveléstől az öreg tőkék metszéséig, és nagyjából 10-12 óra terepgyakorlat is belefért az időbe, a környékbeli fantasztikus dűlőkben. Főleg furmintokat metszettünk persze, de például chardonnay is akadt, hiszen egyre több pincészet próbálkozik a hivatalos tokaji fajtákon kívül kuriózum tételekkel is. Eddig csak névről ismert, térképen látott ültetvényekre juthattam el, mint pl. a Király, a Hangács, vagy utolsó napon a Medve dűlő, ahol gyönyörű, szakadó hóesésben dolgoztunk egész délután.

Szőlészek, borászok

Még egy pillanatra a csoporthoz is visszatérnék: nagyon sokat tanultam tőlük is az együtt töltött napokban!

A kurzuson  a legnagyobb tokaj-hegyaljai birtokoktól és kisebb családi pincészetektől is voltak jelen szőlészek és borászok. Mind-mind tapasztalt szakemberek, akik jöttek új ismereteket tanulni, és persze a témához kapcsolódva millió egyéb dolog is szóba került. Mi alapján válasszuk ki a metszésmódot egy új telepítésnél, milyen növénnyel érdemes bevetni a szőlők közét a talajerózió ellen, vagy éppen ki mit gondol az aktuális borpiaci helyzetről?

Fendrik Zsóka, az oktatónk, remekül összefogta a csapatot.  Mindhárom nap végtelen türelemmel válaszolgatott a kérdéseinkre is, mindig ésszerűen rávilágítva, hogy egy-egy metszési szituációban, ahol több lehetőség közül kell választani, miért javasolja egyik vagy másik megoldást. Levezette az indoklást, de a végső döntést mindig a szőlő tulajdonosának kezébe tette.  Ez a témavezetés egyszerűen elejét vette minden parttalannak tűnő vitának, és egy nagyon derűs és profi hozzáállás volt, öröm volt együtt dolgozni.

Istenhegy – gyakorlat

A következő héten alig vártam, hogy a saját szőlőnkben elkezdhessem a munkát! Mivel mindössze 3 ha területen gazdálkodunk, megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy akár márciusig is kitoljuk a metszés időpontját, és ezt most maximálisan ki is használtuk. Jött a család is, barátok is, tanítgattam én is mindenkit az újonnan megszerzett ismeretekre a hideg, de gyönyörűen napos hétvégén az Istenhegyen.  Bár sebességben még nem tartunk ott, mint a napszámos csapat, szorgalmasan gyakorolunk, és igyekszünk minél több sort saját kezűleg lemetszeni, benne lenni a szőlőben, hiszen ez talán legérzékenyebb művelet az évben, ami meghatározza az idei termés minőségét.

Mi jöhet még? Hát a hajtásválogatás! Májusban lesz még egy tanulós napunk Zsókával, amikor a hajtásválogatásról beszél nekünk, megmutatja a legjobb gyakorlatokat, és válaszol a végtelen sorban feltett kérdéseinkre.

 

 

https://youtu.be/ZIiv9LQCyyg

https://simonitesirch.com/