Kedves Bor- és Jazzrajongók,

Szeretnénk felhívni figyelmeteket a Debreceni Bor- és Jazznapokra (augusztus 3-6), amely egy igazi különleges élményt ígér a bor és a zene szerelmeseinek!

Ezen a hangulatos rendezvényen egyedülálló lehetőséged nyílik arra, hogy megismerkedj kiváló borászokkal, ízletes borokat kóstolj, és az élő jazz zene kellemes dallamára feledhetetlen élményekben legyen részed.

Debreceni Bor- és Jazznapok, 2023

Finom borok széles választéka: A rendezvényen több tucat kiemelkedő borászat képviselteti magát, így számos borfajta közül válogathatsz. Fehérborok, vörösborok, rozék és pezsgők – minden ízlésnek megtalálható az ideális választás. Az Istenhegyi Borháztól kóstolhatsz jéghideg száraz gyöngyözőborokat (Flitter, Rátki Menyecske), reduktív csendes furmintot (Candy, Obszidián).

Természetesen gondolunk a klasszikus, hordós édes tokaji borok kedvelőire – a 2017-es Áldomás tételek is kaphatóak lesznek!

A rendezvény nemcsak kiváló borkóstolási alkalmat kínál, hanem lehetőséget ad arra is, hogy közvetlenül a borászoktól szerezz be információkat a borkészítés folyamatáról és a borászatokról. Kérdéseiddel, érdeklődéseddel közelebb kerülhetsz a borászokhoz és jobban megértheted a borok mögött rejlő munkát és szenvedélyt.

Különleges hangulat: A Debreceni Bor- és Jazznapok hangulata egyszerre pezsdítő és pihentető. A zene vibrálása összhangban van a borokkal. A hangulatos, este lampionokkal kivilágított környezetben a Békás-tónál feledhetetlenné tehetitek az estét, és közben élvezheted a jazz zene és a borok harmóniáját.

Debreceni Bor- és Jazznapok, 2023 – forrás : https://boresjazz.hu/

Gasztronómiai élmények:

A Debreceni Bor- és Jazznapok nem csak kiváló borokra, hanem finom ételekre is számíthatsz. Az esemény gasztronómiai területén megtalálhatók a helyi specialitások és az ínyencségek.

Ismerd meg a különleges borokat, találkozz a szenvedélyes borászokkal és élvezd a jazz zenét a város szívében és   különleges élményben lesz részed!

Az Istenhegyi Borházat a 25-os standon találjátok, várunk benneteket gyöngyözőborokkal, jéghideg fröccsökkel!

Debreceni Bor és Jazz napok térkép

 

Debreceni Bor- és Jazznapok

BorBringa Látogatóközpont Mád
Mádon megnyílt a BorBringa komplexum (Mádi Látogatóközpont), ami sok lehetőséget és eszközt nyújt az aktív kikapcsolódáshoz és a környék felfedezéséhez.
Összesen 43 e-bike (MTB és trekking) és elektromos rollerek is kölcsönözhetők, aki pedig saját bicajjal érkezik, jól felszerelt szerviz várja!
Fotó forrása: www.borbringa.hu

E-Bike kölcsönző Mádon – Fotó forrása: www.borbringa.hu

 

A Látogatóközpontban interaktív kiállítás mutatja be a tokaj-hegyaljai térség borászati hagyományait, a szőlőtermesztés és a borkészítés folyamatát, és természetesen van lehetőség borkóstolóra is.🌱🍇🥂
Az egykori tűzoltóépület egy hangulatos kávézónak is otthont ad, a miskolci Mousse fantasztikusan könnyű és friss süteményeivel 🍮🧁☕️, a sörcsapon pedig stílszerűen a környékbeli BAZ Beer kínálata.🍺
Az udvaron egy nagy játszóteret alakítottak ki a gyerekeknek, a kapuban egy szuper fagylaltospult 🍦, szóval minden adott a jó időtöltéshez!
Játszótér, Mádi Látogatóközpont

Játszótér a Látogatóközpontban – forrás: www.borbringa.hu

 

Nézzétek meg ti is a mádi BorBringát, próbáljátok ki az e-bikeot és látogassatok meg az Istenhegyi Vendégházat Rátkán, várunk benneteket!
Mit csináljuk egy álmos februári hétvégen?
Kóstoljunk magyar borokat!
Találkozzunk a borászokkal, hallgassuk meg a borok mögötti történeteket – garantált a szuper hangulatú délután…
Mindezt sorban állás, Festipay kiváltás, időjárási és pénztárcát érintő meglepetések nélkül  – a Borjouron.
Idén mi kiállítóként is részt vettünk ezen a boros rendezvényen, alábbiakban a rövid élménybeszámolónk!

Az Istenhegyi stand a Borjouron

 

A Borjour élmény 
A Borjour élmény lényege a könnyedség, a barátságos és közvetlen hangulat.
A borászatok is szívesen jönnek erre a rendezvényre, mert a szervezők gondoskodnak  a borok hűtéséről és a folyamatos ásványvíz ellátásról is. A kiállítók így minimális felszereléssel és pakolással már készen is állhatnak a vendégfogadásra, itt a lényeg: a találkozás, a személyesség a bemutatkozás lehetősége.
Az egyik legnagyobb könnyebbség, hogy a pult egyik oldalán sem kell pénzt számolni, kártyát csippantani: a belépő ára korlátlan kóstolást biztosít mindenkinek (igen, a borászoknak is! 🙂).
Így bárki megismerkedhet a kisebb-nagyobb borászatokkal, és mégsincs az az érzésünk, hogy egy belterjes, szűk szakmai közösségbe csöppent.
Ha tetszik egy bor, kérhetünk még, ha nem tetszik, kiönthetjük.  Feltehetünk rengeteg kérdést is, ez mindig értékes, azonnali visszajelzés a látogatóktól a kiállítóknak, a vendégek pedig maximális figyelmet kapnak.
Borkóstolók
Szerencsére idén nekünk is jutott időnk, hogy több magyar pincészet, borvidék kínálatát végig kóstolhassunk és kifaggathassuk őket a tapasztalataikról, terveikről.

Emlékezetes borászatok, tételek voltak

  • a Steigler Pince Sopronból – itt  a furmintot és a Pinot Noirt teszteltük, kiválóak voltak
  • a Brigád Pince Mórról  –  Chardonney, bár hegyaljaiként számunkra távoli ez a fajta, nagyon ízlett nekünk
  • Mackó Pincészet, Villány –  Classius, Kismedve, Nagymedve, Téli Álom – roppant szakszerű, teljes ívű kóstoltatás, köszönjük!
  • Aranysörte, Dörgicse  – balatoni családi borászat, akiket a Facebookon is érdemes figyelemmel kísérni – a ház bora mindent vitt :)
  • Babits Pincészet,  Tolcsva – 6 puttonyos Tokaji Aszú, mint egy álom
  • a vörösökből az egyik szívünk csücske Szekszárd – a Dúzsi (Görögszó)  és Vesztergombi pincészeteknél (Apha) lehetőségünk volt a prémium tételeket is kóstolni, régi ismerősként hosszabban is ápoltuk a kapcsolatot, jó beszélgetések kerekedtek
Istenhegyi stand
Idén mi  kiállítóként  vettünk részt a Borjouron, így ez lehetőséget adott, hogy sok régi baráttal és új érdeklődővel kóstoltathassuk, kapcsolódjunk, mesélhessünk Rátkáról és a borvidékről.
A látogatók között száraz furmintjaink arattak a legnagyobb sikert, különösen a 2020-as Obszidián, ami a friss ízvilágával hódította meg a fiatalabb közönséget. A hagyományos tokaji ízeket keresők az Áldomás után csettintettek elégedetten, hiszen ízben-illatban gazdagon hozza a tokaji édes bor karaktert, és jót tett neki az idő is.
A Candy félédes furmintunk szerepelt a rendezvény VIP szekciójában is, így aki a különteremben megkóstolta, megkeresett utána bennünket a standon is, hogy többet megtudjon erről a tételről.

Rátki Menyecske, Candy, Obszidián

 

A fotót köszönjük a MAD Wine standról a srácoknak!

Óriási élmény volt számunkra találkozni a régi és új érdekődőkkel, kóstolni vágyókkal és a szakmabeliekkel ezen a színvonalas rendezvényen, jövőre találkozzunk ugyanitt!
Az Istenhegyi borház csapata

Ha még sosem kóstoltál furmint bort, akkor most itt az idő, hogy megismerd ezt a fantasztikus fajtát!

A Furmint Február  az év egyik legizgalmasabb időszaka az érdeklődők és a borrajongók számára, amikor sok borászat bemutatja legjobb furmint tételeit az egész februárban át tartó kapcsolódó rendezvényeken.

A furmint egy magyar szőlőfajta, amely nálunk a Tokaji borvidéken és Somlón elterjedt.  A nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, ami végső soron a latin frumentum szóból származik, amely „gabonát” jelent. Az elmélet szerint a cukortartalom növelése érdekében szalmán aszalták a szőlőt, így készült az édes bor.

A furmintot a világban még sok egyéb néven is ismerik: Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavina Mosler, Furmint bianco, Sipon. Ennek a fajtának a borai változatosak és összetettek, amelyek a citrusos frissességtől a füstös-édes ízkombinációkig terjedhetnek. 

A furmint magas savak mellett viszonylag testes borokat produkál, szárazboroknál a semleges stílusának köszönhetően kiválóan bemutatja a termőterületet.  Édesborok esetében pedig a botritisz hatására rendkívül komplex aszúborok alapját adhatja a Tokaji borvidéken.  A furmint borokat aromatikáját tekintve gyakran birsalma, birskörte, őszi- és kajszibarackkal jellemzik.

A Furmint Február ideje alatt számos borászat bemutatja legjobb furmintjaikat, így a bor rajongói számára remek lehetőség adódik a fajta kóstolására. 

Koccintsatok furminttal februárban ti is!

Egy jó furmint télen is jól csúszik! – Zsófia 2016 félédes furmint, Áldomás 2017 édes furmint

 

https://bor.hu/szolofajtak/feherszolo-fajtak-feherbor-stilusok/furmint

Január közepén sikeresen teljesítettük a borászattal kapcsolatos összes kötelező adminisztrációt, ekkor éreztük úgy, hogy a 2022-es évet is lezártuk! :)

Következzen egy kis visszatekintő összefoglaló az elmúlt évről, és néhány terv 2023-ra….

Milyen volt a szőlőben 2022?

A tavalyi esztendőben  az aszályos időjárásnak és gondos zöldmunkáknak köszönhetően makkegészséges volt egész évben a szőlő! Mivel tőkék nálunk elég idősek ahhoz, hogy kibírják az egész nyarat csapadék nélkül, így gyönyörű termésünk lett  őszre. A szeptemberi esők aztán enyhülést hoztak, és a szüret előtt szépen kikerekedtek a szőlőszemek, teljes érettségben tudtuk leszedni a fürtök nagy részét.

Ilyen gyönyörű fürtöket utoljára a híres 2013-as évjáratban szedtünk, és a mennyiségre sem lehet panaszunk!
Október végén a túlérett, aszúsodott fürtökből még egy extra magas mustfokú ízbomba mustot is préseltünk, igazi késői szüret minőségben.

Fenntarthatóság

Kihívást jelentettek a szőlőművelésben sajnos az év közben magasra szökő üzemanyag és energiaárak. Ez utóbbi menedzselésében sokat segített, hogy márciustól már saját napelemünkkel tudtuk a vendégház és a feldolgozó szükségletét fedezni.

Nyári rendezvények, fesztiválok

Májusban Rátkán ismét részt vettünk a Rátkai Töltött Káposzta fesztiválon és főzőversenyen, ahol a fényesen csillogó harmadik helyet szereztük meg kukoricakásás töltött káposztánkkal! Ennek receptjét megtaláljátok a weboldalon is!

Két év kihagyás után  szuper volt újra találkozni a főzőtársakkal, a törzsvendégeinkkel és a testvérvárosokból érkező lengyel barátokkal.

A nyári fesztiválszezonban a Debreceni Bor-és Jazznapokon először jelentünk meg standdal. Gyönyörű helyszínen, a Nagyerdei Békás-tó partján, kiváló borászatokkal együtt és színvonalas fellépőkkel a színpadon, hihetetlenül hangulatos volt az ott töltött idő.

 

A rendezvény sztárja a mi standunkon az Illúzió furmintunk volt 2014-ből, ilyen karakteres, klasszikus ászkolt ízű tokaji bort máshol nem találtak a vendégeink. Nagyon sok új ismeretséget kötöttünk, reméljük, idén is találkozhatunk Debrecenben veletek!

Debreceni Bor és Jazz Napok, 2022

Augusztus végén a szintén debreceni rendezésű Farmer-Expon  már régi motorosként rendeztük be a standot, a
hűtött fröccsöknek és gyöngyözőboroknak különösen nagy sikere volt!

Debrecen Farmer Expo 2022 – Istenhegyi Borház stand

Erről a rendezvényről és az Istenhegyi Borházról készült egy rövid videóinterjú is, itt láthatjátok:

Idén is támogattuk a tállyai Kerekdomb Fesztivál futóversenyt, a (felnőtt) díjazottak  1-1 Istenhegyi furmintot vihettek haza az érem mellé.

Mit tervezünk 2023-ra?

2023-ban a metszési munkák befejezése után a régóta tervezett új telepítésünket valósítjuk meg.

Furmint és muskotály kerül az előkészített területre, összesen 0,6 hektáron. Ez egy valódi ünnep lesz a borászat életében, hiszen korábban nem volt erre lehetőségünk.  Készen vett, régebbi ültetvényeket vettünk, amiket igyekeztünk alakítgatni, de itt minden tényező a mi kezünkben van, alig várjuk, hogy elkezdhessük!

Palackba kerülnek lassan a 2021-es mikro tételeink, és a 2022-es évből is azok a borok, amiket nem szeretnénk hordóban érlelni, így több új  száraz és természetesen édes borral is bővül hamarosan a kínálatunk. Hamarosan hírt adunk róluk!

Hordós tételek

Istenhegyi Vendégház

A tavaszi szép idővel az első kirándulók is megjelennek általában Hegyalján.

A régi sváb parasztházból átalakított 4 szobás vendégházunk továbbra is közvetlenül nálunk foglalható. A zempléni szőlőhegyek lábánál minden adott a kellemes, lazítós hétvégéhez, akár biciklitúrák kiindulópontjaként, akár közös főzős-borozgatós pihenéshez.

Várunk Benneteket Rátkán!

Nézzétek meg ti is az Agrárvilág magazin interjúját az Istenhegyi Borházzal!

Vaszkóné Bodnár Gabi mesél Zemplénről, Tokajról, a borokról , a rátkai vendégházról és a debreceni Farmer Expo kóstolóiról és a 10 év alatt itt kötött ismeretségekről.

http://www.mezolap.hu/

 

November 13-án  kezdődött a Tokaj Wine Congress borászati konferencia a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem szervezésében, 15 ország borszakértőinek részvételével. Rengeteg új dolgot hallottunk, jó volt találkozni a szakmabeliekkel és az egyetemi oktatókkal és a hallgatókkal és a külföldi szaktekintélyekkel is!
👩‍🎓👨🏻‍🏫📚🎤🍷
A rendezvény a legfrissebb szőlészeti és borászati kutatási eredmények mellett feszegette az aktuális hazai borágazati kérdéseket is, borturizmus, marketing, csomagolás – remek aktuális témák voltak!
A konferencia programjai több helyszínen is zajlottak, mi például betekinthettünk a Henye és a Sauska Borászatok feldolgozóiba és kóstolhattunk is a legfrissebb izgalmas tételekből. 🥂✨

Nők a borszektorban

Számomra a legemlékezetesebb a Herczeg Ágnes vezette Nők a borszektorban című, női borászokról szóló workshop volt.

Itt igencsak határozott véleményeket, kiforrott, őszinte gondolatokat osztottak meg a résztvevők, nem mondanám, hogy “csajos”  témákban.

A felvetetett kérdések felölelték a saját borászatban dolgozók mindennapi életét, küzdelmeit és stratégiáját a tokaj-hegyaljai borvidéken, és meg is fogalmazódtak a jövőre irányuló törekvések.

Reméljük, minél hamarabb lesz folytatása az együtt gondolkodásnak a gyakorlatban is!

Bővebben a programokról:

https://twcs.hu/

https://unithe.hu/2022/11/14/a-tokaj-wine-congress-2-napja-kepekben/#&gid=1&pid=74

 

Herczeg Ágnes előadása – csoportkép – Forrás: THE

Sárospatakon az utóbbi években észrevehetően megjelentek a frissebb színek a városban. Pár évente visszalátogató öregdiákként örömmel üdvözöltük az olyan laza helyek megnyitását, mint Grill Gödör, a fiatalabb közönségnek szóló programokat, fesztiválokat vagy a kortárs művészeti rendezvényeket.

Egy ház oldalán feltűnő feLugossy vagy Fazekas Balogh István falfestmény, a  Tokaj Hegyalja Egyetem programja és megújult kommunikációja, Szentirmai Zsolt  hangulatfotói  Henye Borbárból jelzik,  hogy szemmel láthatóan színesedik a történelmi kisváros magáról mutatott képe – szó szerinti értelemben is.

Ennek a friss vonalnak az egyik  példája A Boros borbár étterem, ami stabil tipp azoknak, akik a „magyaros” fogások helyett szívesen ebédelnének valami szezonálisat,  helyi borokkal kísérve, de nem a fine dininghoz közelítő helyet választanának Tokaj-Hegyalján. 

Konceptofon plakátok

Mi is „öregdiákként”keveredtünk tavaly novemberben el a Borosba,  ahol örömmel fedeztük fel a falakon Balogh István (Konceptofon) plakátkiállításának darabjait.

A Boros Borbár – fotó: Tarhos Ferenc


Az élénk színű  posztereken Sárospatak és környéke emblematikus helyei voltak láthatóak: a Makovecz Imre tervezte Művelődési Ház, a Rákóczi-vár, a Megyer-hegyi tengerszem, vagy a Refi (a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma).

A plakátok nagyon egyedi  stílusban készültek, akár pár vonallal megragadva ezen helyszínek jellemző vonásait, hangulatait. Ezek a képek bizony pengetik a szív húrjait Tokaj-Hegyalja és Sárospatak szerelmeseinek szívében. Balogh István kortárs alkotó budapesti és külföldi munkák után tért vissza Sárospatakra, és hozta magával mindazt a látásmódot, amivel sokan tudunk azonosulni, amikor újra fogalmazzuk gyerekkorunk vagy diákkorunk élményeit, de élettapasztalatunknak megfelelő narratívával. 

Művház Sárospatak- Konceptofon

Nagyon sajnáltam, hogy  tavaly a Borosban a falakon már nem láthattam élőben a teljes Konceptofon kollekciót, hiszen jópár darabot megvásároltak időközben a Borbár vendégei.

A Konceptofon instagram oldalát kinyitva tárult elém, hogy a helyi landmark ábrázolásokon túl, van egy jóval modernebb, absztrakt vonal is az István posztereiben: neonszínekkel, kockákkal, robotokkal és szöveges feliratokkal. Nekem ezek a képek még érdekesebbek voltak, ezért szomorkodtam, hogy lemaradtam róluk.

Novemberi kiállítás – Tokaj Hegyalja Egyetem, Sárospatak

Nagy volt az örömöm, amikor ősszel olvastam a Facebookon, hogy Ripka Gergely (TokajGuide –Tokaj Magic) segítségével idén novemberben újra egy kiállítás keretében láthatjuk  a Konceptofon plakátokat, ráadásul a Tokaj Hegyalja Egyetemen!

A november 7-i ünnepélyes megnyitón kiderült, hogy az eredeti kollekció kibővült jónéhány új darabbal, mint például a tarcali Szent Teréz kápolnát, vagy a Tokajt ábrázoló poszterekkel, illetve az abszrakt vonal is megújult.

Az egyetem szervezésében november 13-16 között zajlik nagyon színvonalas programmal az első Tokaj Wine Congress konferencia Sárospatakon és környékén, aminek kiváló kiegészítő programja ez a Tokaj-Hegyalja borvidék és Sárospatak értékeit friss szemmel bemutató kortárs kiállítás.

Konceptofon, THE
Fotó: TokajGuide TM

Balogh István alkotó

Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a Konceptofon posztereket, ha Patakon jár,  várhatóan december végéig megtekinthetőek lesznek a THE épületének első emeletén!

A megnyitón készült képeket ezúton is köszönjük a TokajGuide – TM-nek, és Ripka Gergelynek.

Bodnár Krisztina

 

FeLugossy -Balogh – Csetneki falfestmény – Sárospatak, fotó: Szentirmai Zsolt

Tíz éve nem volt ilyen ragyogó a termés, idén mindenki örülhetett!

Akár pezsgőnek valót, akár szamorodnit, akár késő szüretet vagy aszút szüretelt, az időjárás kegyeibe fogadta most a hegyaljai szőlős-boros gazdákat.

 

Istenhegyen is meghagytunk pár sort az édes tételekre, és milyen jól tettük :) Míg tavaly mínuszokban szedtük le az utolsó fürtöket, az utolsó októberi hétvégén már ugyan ködös, de még kellemes időben szedtük az aszús fürtöket.

Hamarosan érkezik a részletes beszámoló is, addig legyenek itt a fotók.