Fogadjátok szeretettel új boraink ajánlóját:

2023 – Hárs&Furmint

Mennyire régen volt már igazán édes borunk! A 2023-as évjárat szerencsére elkényeztetett bennünket ebből a szempontból. Ebben a tételben a furmint karakteres ízét a hárslevelű lágyítja, és persze az illatában is megjelenik. A Hárs&Furmint édes, könnyű, illatos, elegáns, hamarosan a webshopban is kapható lesz!

2022- Késői szüret (Late harvest)

A 2022-es Késői szüret tételünk már most magában hordozza az összes klasszikus tokaji jellemző aromát, ízt, cukortartalmat és savakat, ami olyan különlegessé teszi a borvidéket.

Ahogy ezt tapasztalhattuk, ez a koncentráltság az évek múlásával még intenzívebbé válik majd, a Késői szüret igazi ünnepi tétel!

Száraz, félszáraz boraink

A szintén 2022-es Félszáraz reduktív furmintunkból készítettünk gyöngyöző Flittert is, de csendes borként is forgalomba kerül.

Ízvilága barátságos, aki nem szereti a teljesen száraz borokat, de a túl édeseket sem, ebből bátran készíthet egy finom hűsítő italt a nyáron.

Terveink szerint pár héten belül forgalomba kerülhet 2022-es száraz furmint tételünk, amit Obszidián 2022 néven találtok majd meg a webshopban.

Ez a reduktív furmintunk a pincészetünk alapbora, magában is, fröccsnek is kiváló, fogadjátok szeretettel!

Friss ízeivel váltja az előző Obszidiánt, de vigyázat, ez az évjárat egy kicsit magasabb alkohollal rendelkezik. Ez részben a spontán erjesztésnek is köszönhető, itt addig engedtük a erjedést, amíg a cukortartalom minimális lett,  a házi „vad” élesztők pedig bírták a tempót 😊

 

Ajánlónk utolsó tétele egy igazi extra, az Istenhegyi Narancsbor.

Hogyan készül a narancsbor?

A narancsbor fehér szőlőből készül, különlegessége, hogy vörösboros technológiával a magokat és a szőlő héját is érintkezésben tartjuk jópár napig az erjedő musttal, így az elkészült bor narancsos, borostyán árnyalatú színt kap, innen kapta a nevét. Ezen borok készítéséhez egyetlen narancsot sem használunk! 😊

A ragyogó, mély árnyalat mellett ezek a borok ízben is merészebbek, robosztusabbak, mint a szokásos tételek.  Ínyenceknek, szóló borok kedvelőinek mindenképp ajánljuk a beszerzést!

Bár a címkék még nem készültek el, ha szeretnétek kóstolót ezekből az új tételekből, mindenképp keressetek bennünket!

 

Szép nyarat kívánunk, várunk Benneteket Rátkán!

 

Az Istenhegyi Borház csapata

Amire évek óta vártunk, megérkezett – megnyitotta kapuit és a panoráma teraszát a Sauska Padi Bár és Bisztró!

Sauska Borászat BORD Építész Stúdió terve

A már távolról is igazán látványos építészeti alkotás (BORD Építész Stúdió)  évek óta épül a Rátka és Mád közötti hegyoldalban, és meg kell mondjuk, nem ért bennünket csalódás sem a belső terek, sem a vendéglátás kapcsán!

Sauska Padi Bisztó

A koncepció szerint a borászat a hegy déli lejtőjének tetején épült meg. A két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható területek, étterem és bár kapnak helyet, míg a borászati technológiát teljesen a földbe süllyesztve alakították ki.
A tervezés folyamán meghatározó volt az épületből a környezetre való rálátás, illetve a természettel való szoros kapcsolat, ezért mind az étteremből, mind a bárból közvetlenül kiléphetünk egy-egy hatalmas teraszra. (Forrás: BORD Építész Stúdió)

Mi először még novemberben látogattuk meg a Sauska Bisztrót, és akkor még csak a bár rész üzemelt, de nagyon szívesen körbevezettek bennünket a borászati és az éttermi részben, valamint a teraszon is.

A belső tér nagyon igényesen, ízlésesen de nem feszengős stílusban lett kialakítva. Mind a fogadó térben,  a borkóstóló és shop területen, mind az éttermi részben, a modern konyhán és a bárpulton át, egészen az étkészletig egységesen elegáns, mégis barátságos az enteriőr kialakítása.

Sauska Padi Borkóstoló

A társaságunk bisztró fogásokat, egy furmint alapú koktélt és egy finom kávét fogyasztottunk, nagyon elégedettek voltunk az ételekkel-italokkal és a figyelmes kiszolgálással.

Sauska Padi bár Furmint alapú koktél

A Sauska Padi Bár és Bár vezetője nagyon kedvesen végigvezetett bennünket a patika tisztaságú és úgyszintén futurisztikus módon kinéző föld alá süllyesztett borászaton is, és volt arra is idő és mód, hogy feltehettük az érdeklődő kérdéseinket is.

Természetesen tavasszal is visszalátogattunk (az Istenhegyi Vendégháztól gyalogosan kb 15-20 perc séta) a  Padi Bisztróba, hogy megnézzük a teraszt teljes pompájában. Akár egész délután is el tudtunk volna relaxálni a szuper fotelekben a tájat bámulva….

Sauska Padi Terasz és Borbár, Rátka

Sauska Padi – panorámaterasz

A terepet még rendezik a létesítmény körül,  még folyik a parkosítás, de ez ne ijesszen el senkit, akár egy kávéra is megéri betérni a panoráma teraszra!

Sauska Padi Bisztró és Bár – Rátka

Építészet: https://epiteszforum.hu/a-babzsaktol-a-zsaluzatig-igy-epul-a-sauska-boraszata-ratkan

Szállás Rátkán: https://www.istenhegyiborhaz.hu/istenhegyi-vendeghaz-ratka/

 

Elkészült a kerti sütögetéshez, bográcsozáshoz épített főzőhely az Istenhegyi Vendégház udvarán!

A belső udvarunkon található egy szép fedett terasz is az étkezéshez, borozgatáshoz, és ha mégsem a tervek szerint alakul az időjárás, a nyári konyhából kialakított étkezőben  zavartalanul folytatódhat a főzés és a buli.

 

 

Ha több napra is maradnátok és bebarangolnátok Szerencs és Mád könyékét környéket, figyelmetekbe ajánljuk a Mádi Borbringa kölcsönzőt és a Tokaj-Hegyalja Panoráma túraútvonalait.

Várunk Benneteket baráti vagy céges csapattal, próbáljátok ki ti is egy jó bográcsozással vagy grillezéssel az Istenhegyi Vendégházat!

 

Konyha – Istenhegyi Vendégház, Rátka

A Debreceni Borbarátok Társasága 2024. február 23-án  ismét megrendezi a Furmint Február borbemutatót, melynek helyszíne a LOVARDA Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont.
Idén is közel 100 féle furmintot és furmint alapú házasított borokat kóstolhatnak a szőlőfajta rajongói és kedvelői, az Istenhegyi standon várunk Benneteket!

Az esemény részletei : https://dmk.hu/furmint-februar-2024-debrecen

Istenhegyi Borház – Vaszkóné Bodnár Gabi

Karácsonyi ajánlat az Istenhegi Borháztól
Istenhegyi borok karácsonyra – egyedi címkével 🎄
Amennyiben  élnél a lehetőséggel, hogy saját, egyedi címkével ellátott tokaji bort ajándékozz kollégáidnak, üzleti partnereknek vagy barátaidnak karácsonyra, keress bennünket bizalommal!

 

Áldomás, Misibor, Zsófia furnit , Obszidián - Istenhegyi Borház Rátka

Áldomás Furmint egyedi címke, Istenhegyi Borház

Áldomás furmint – egyedi címke

Teljes választékunk megtalálható a webshopon,  4 karton (24 palack) Istenhegyi bor rendelése felett egyedi kedvezményt biztosítunk!

Megjelent a 2023-as Tokaj Kalauz/Tokaj Guide!

Ripka Gergely (TokajMagic) immár ikonikus kiadványa a legnagyobb szakértelemmel és széleskörű helyismerettel kalauzolja a tokaji borok és a régió iránt érdeklődőket!

A tokaj-hegyaljai borokon és a pincészeteken túl megtalálhatók az ajánlott szálláshelyek, finomságok a helyi termelőktől. Ami igazán egyedivé teszi a kalauzt, az a személyes hangvétel és a csak itt beszerezhető titkos tippek a feltörekvő tehetségekről legyen az bor, gasztronómia vagy kultúra.

A fotók a budapesti Borkollégiumban, a borkóstolással egybekötött könyvbemutatón készültek, a TokajGuide – TM kiadvány beszerezhető online illetve a Libri könyvesboltokban! 📒✅

Idén mi is bekerültünk ebbe a független kiadványba, köszönjük a kedves sorokat és az ajánlást! 💛

Istenhegyi Vendégház, falusi farmszállás, Rátka

 

Az Istenhegyi Vendégház a Szerencshez közeli Rátkán, a Mező utca 55-ben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyó vendégeit!

Az ízlésesen felújított verandás parasztház 4 szobával, összesen 13 főnek tud  kedvező áron szállást biztosítani. A nyári konyhában modern, felszerelt konyha és egy 15 fős étkező-borozó áll rendelkezésre, mind kisgyerekes családok, mind baráti társaságok számára kiváló bázis a zempléni kirándulásokhoz. A Vendégház épülete az utolsó ház az utcában, vendégeink a fedett teraszról gyönyörködhetnek a panorámában.

 

Programok Tokaj-Hegyalján

A zempléni vártúrákon kívül az aktív kikapcsolódást támogatja a szomszédos Mádon található a Borbringa bicikli és e-bike kölcsönző, valamint a Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhelyben.

Enni – inni

Ebédre-vacsorára szívesen ajánjuk a szerencsi Forró Kutya BBQ éttermet, ami finom, füstös húsos fogásokkal és nagy terasszal várja a betérőket.

Az elegánsabb beltér és a bisztro konyha kedvelőinek ajánljuk  a Dereszla kínálatát, míg a kicsit hagyományosabb ízeket szeretőknek a 37-es főút melletti Sárga Borház étterme lehet a megfelelő hely.

Ha valaki édességre vágyik, a mádi Édes Mádkám  kiváló desszertválasztékkal várja.

Borászat

Az Istenhegyi Vendégház udvarán található az Istenhegyi borászat borfeldolgozó épülete, igény szerint borkóstolóval, dűlőtúrával és kedvezményes helyszíni borvásárlási lehetőséggel várjuk kedves vendégeinket! 🥂

 

Istenhegyi Vendégház – veranda

 

 

 

Konyha

Szoba 4. Istenhegyi Vendégház, Rátka

Szoba № 4

Étkező-borozó

Terasz

Team Istenhegy

Gyönyörű októberi napsütésben szüreteltünk Rátkán!

A szüret időpontja egyre korábbra kerül Tokaj-Hegyalján, az Istenhegyi Borház csapata szinte az utolsó volt a betakarítás időzítésében a környékbeli borászatok között.

Bár reggel 7-kor még csípős volt az idő, napközben már hétágra sütött a nap!

A présháznál. a diófák alatt tudtunk ebédelni, és még délután is ment a munka, amíg le nem ment a nap.

A szüreten szinte minden korosztály, a szülők, nagyszülők és a különböző korú unokák is részt vettek, még egy kutyus is szaladgált velünk a sorok között: igazi családi program volt!

 

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre inkább  bekapcsolódnak a szüreti feladatokba, a tinédzserkort elérve viszont a lelkesedésük különös módon teljesen elmúlik…..:) :) :)

Milyen volt a 2023-as termés?

Nem volt könnyű évünk a növényvédelem szempontjából, de az év közbeni sűrű esők ellenére a termés szépen beérett, még kicsit aszúsodott is. Ígéretes az alapanyag, kezdődnek a pincemunkák.

Köszönjünk a családtagoknak, barátoknak a segítséget!

 

Kedves Bor- és Jazzrajongók,

Szeretnénk felhívni figyelmeteket a Debreceni Bor- és Jazznapokra (augusztus 3-6), amely egy igazi különleges élményt ígér a bor és a zene szerelmeseinek!

Ezen a hangulatos rendezvényen egyedülálló lehetőséged nyílik arra, hogy megismerkedj kiváló borászokkal, ízletes borokat kóstolj, és az élő jazz zene kellemes dallamára feledhetetlen élményekben legyen részed.

Debreceni Bor- és Jazznapok, 2023

Finom borok széles választéka: A rendezvényen több tucat kiemelkedő borászat képviselteti magát, így számos borfajta közül válogathatsz. Fehérborok, vörösborok, rozék és pezsgők – minden ízlésnek megtalálható az ideális választás. Az Istenhegyi Borháztól kóstolhatsz jéghideg száraz gyöngyözőborokat (Flitter, Rátki Menyecske), reduktív csendes furmintot (Candy, Obszidián).

Természetesen gondolunk a klasszikus, hordós édes tokaji borok kedvelőire – a 2017-es Áldomás tételek is kaphatóak lesznek!

A rendezvény nemcsak kiváló borkóstolási alkalmat kínál, hanem lehetőséget ad arra is, hogy közvetlenül a borászoktól szerezz be információkat a borkészítés folyamatáról és a borászatokról. Kérdéseiddel, érdeklődéseddel közelebb kerülhetsz a borászokhoz és jobban megértheted a borok mögött rejlő munkát és szenvedélyt.

Különleges hangulat: A Debreceni Bor- és Jazznapok hangulata egyszerre pezsdítő és pihentető. A zene vibrálása összhangban van a borokkal. A hangulatos, este lampionokkal kivilágított környezetben a Békás-tónál feledhetetlenné tehetitek az estét, és közben élvezheted a jazz zene és a borok harmóniáját.

Debreceni Bor- és Jazznapok, 2023 – forrás : https://boresjazz.hu/

Gasztronómiai élmények:

A Debreceni Bor- és Jazznapok nem csak kiváló borokra, hanem finom ételekre is számíthatsz. Az esemény gasztronómiai területén megtalálhatók a helyi specialitások és az ínyencségek.

Ismerd meg a különleges borokat, találkozz a szenvedélyes borászokkal és élvezd a jazz zenét a város szívében és   különleges élményben lesz részed!

Az Istenhegyi Borházat a 25-os standon találjátok, várunk benneteket gyöngyözőborokkal, jéghideg fröccsökkel!

Debreceni Bor és Jazz napok térkép

 

Debreceni Bor- és Jazznapok

Beszámoló Borbély Zsolt Attila: https://magyarnemzet.hu/repeta/2023/08/a-zene-es-a-bor-az-ido-dinamizmusa-debreceni-bor-es-jazznapok

BorBringa Látogatóközpont Mád
Mádon megnyílt a BorBringa komplexum (Mádi Látogatóközpont), ami sok lehetőséget és eszközt nyújt az aktív kikapcsolódáshoz és a környék felfedezéséhez.
Összesen 43 e-bike (MTB és trekking) és elektromos rollerek is kölcsönözhetők, aki pedig saját bicajjal érkezik, jól felszerelt szerviz várja!
Fotó forrása: www.borbringa.hu

E-Bike kölcsönző Mádon – Fotó forrása: www.borbringa.hu

 

A Látogatóközpontban interaktív kiállítás mutatja be a tokaj-hegyaljai térség borászati hagyományait, a szőlőtermesztés és a borkészítés folyamatát, és természetesen van lehetőség borkóstolóra is.🌱🍇🥂
Az egykori tűzoltóépület egy hangulatos kávézónak is otthont ad, a miskolci Mousse fantasztikusan könnyű és friss süteményeivel 🍮🧁☕️, a sörcsapon pedig stílszerűen a környékbeli BAZ Beer kínálata.🍺
Az udvaron egy nagy játszóteret alakítottak ki a gyerekeknek, a kapuban egy szuper fagylaltospult 🍦, szóval minden adott a jó időtöltéshez!
Játszótér, Mádi Látogatóközpont

Játszótér a Látogatóközpontban – forrás: www.borbringa.hu

 

Nézzétek meg ti is a mádi BorBringát, próbáljátok ki az e-bikeot és látogassatok meg az Istenhegyi Vendégházat Rátkán, várunk benneteket!