„Kikeletkor, Szent György napkor

Minden ember lehet pásztor,

De már ősszel, számadáskor

Az az ember, ki beszámol.”

Szeptember 29-én van Szent Mihály napja, Mihály arkangyal ünnepe. A népi hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája, ehhez az elképzeléshez kapcsolódik a Szent Mihály lova elnevezés. Innen származik a magyar néphagyományban a Göncölszekér másik neve, Szent Mihály szekere.

Szent Mihály napja volt a régi időkben a gazdasági év fordulója. Ezután kezdték a kukoricát törni,  a legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. A Hortobágy vidékén Mihály nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. E napon gyakran vásár is volt, a régi időkben a pásztorok ilyenkor egészítették ki a felszerelésüket.

E nappal megkezdődött az kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (november 25.) tartott. Szent Mihály napja a név gyakorisága miatt kedvelt névünnep, mi pedig az Istenhegyi Misibor névadójának neve napját ünnepeljük! Koccintsatok velünk Ti is!

 

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2016/09/29/szent-mihaly-napi-hagyomanyok-megfigyelesek-avagy-holnaptol-mar-a-fu-sem-no/

Misibor száraz furmint