Hogyan kapcsolódik a tokaji száraz furmint és az obszidián?

A fekete obszidián követ már az őskorban is különböző tárgyak – kések, nyilak – készítésére használták.

Az obszidián, elsődleges magmás (vulkáni) kőzet.  Nagyon viszkózus lávák  gyors lehűlésének eredménye,  kémiai összetétele hasonló a riolitéhoz. A riolitos magmák nagy nyomáson elég nagy víztartalommal rendelkeznek , felszínre kerülvén azonban a víz a nyomás csökkenése miatt gyorsan elillan, így nő a viszkozitás és a láva “üveggé” dermed.

A legenda szerint nevét egy Obsius nevű rómairól kapta aki állítólag először talált Etiópiában obszidiánt. Az ókortól kezdve mai napig használják a műtéteknél, mivel ebből a kőből készült kés majdnem ötször élesebb, mint a legjobb minőségű acélpenge, de a dél-amerikai azték indiánok például talizmánként tekintettek rá, majd ékszereket is készítettek belőle. Számos legenda, hiedelem kering az obszidián mágikus gyógyító hatásáról, méregtelenítés, ízületi problémák, vérkeringés – állítólag mindezekre gyógyírt ad a titokzatos fekete kő, de ha mégsem ékszerként, medálként vagy karkötőként hordva biztosan vonzza a tekintetet, férfiak is bátran viselhetik.

De hogyan kapcsolódik ez az ősi kőzet a legújabb száraz borunkhoz?

A Tokaji-hegységben az elsődleges obszidián Szerencs és Erdőbénye-Erdőhorváti kalderáinak területén, valamint a Meszes-tető környékén gyakori. Az obszidiánt tartalmazó riolitos képződmények 13-11 millió évesek.

Az Obszidián borunk nevét a Tokaji borvidék vulkanikus alapkőzete ihlette, hiszen ez az ásvány akkor keletkezik, amikor a forró láva hirtelen hűl le, és egy természetes, kemény, fekete üveg lesz belőle. Szüret után a mi 2018-as mustunk is nagyon gyorsan forrt ki, nekünk csak kísérni kellett a folyamatot és a végén palackba zárni, erről kapta a nevét!

Az Obszidián a forgalomban lévő legfrissebb száraz furmintunk, és az egyik, ami egyáltalán nem kapott hordós érlelést, ezért jobban érezhető benne a szőlő gyümölcsössége és a talaj ásványosságának ízei. Citrusos, körtés reduktív furmint, komoly tartalommal.

Kóstoljátok meg ti is!

Az kőzetes adatok forrása és még több infó az obszidiánról és egyéb ásványokról:

www.borosta.blog.hu

Kép: Pixbay

Obszidián, vulkanikus, Tokaji hegység, üvegláva. Tokaji furmint blog.