Alig vártuk, hogy két év kihagyás után ismét főzhessünk a Rátkai Nemzetiségi Napon és Töltött káposzta fesztiválon!
A rátkai rendezvényen ezúttal is fantasztikus volt a hangulat, szép napsütéses volt idő, klassz programok minden korosztálynak, és az illat, amikor délelőtt minden standon egyszerre kezd el főni hatalmas mennyiségekben a töltött káposzta…ez utóbbit sajnos nem tudjuk visszaadni ebben a posztban, de következzen az élménybeszámoló!
A málékásás töltött káposztához ez alkalommal nálunk füstölt fül is került az üstbe a friss kapor mellett, a tölteléket pedig savanyúkáposzta lapukba tekertük, a végén pedig egy fej édeskáposzta laput is felhasználtunk.
A finom kiadós töltött káposztához jól csúszott a száraz furmint, a legnépszerűbb párosítás most a Rátki Menyecske és az Illúzió volt.
Sok régi ismerőssel találkoztunk újra, nem csak Rátkáról, de Szerencsől, Mádról, Mezőzomborról is, illetve a Nemzetiség fesztiválra is sokan visszajárnak hozzánk tokajit kóstolni Szlovákiából, Lengyelországból is.
Az istenhegyi töltött káposzta nagyon hamar , még ebédidőben elfogyott, jövőre több adaggal készülünk, reméljük találkozunk!
Köszönet az egész csapatnak a fantasztikus munkáért: Bodnár Imre séf úrnak, feleségének, Bodnárné Marikának, Bodnárné Matisz Marikának, Bodnár Krisztinának és Vaszkó Gábornak! A főzőverseny harmadik helyezettje idén az Istenhegyi Borház csapata 🥉❤ köszönjük az elismerést és gratulálunk a győzteseknek!
Vaszkóné Bodnár Gabi
Közkívánatra a recept :
Hozzávalók
1 kg darált sertéshús
20 dkg füstölt hús darálva
10 dkg füstölt szalonna darálva (ha sovány a darált hús)
20 dkg CIVITA kukorica kásadara
20-25 db savanyú káposzta levél
1 kg gyalult savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Bors
Só
2 ek. csemege őrölt pirospaprika
2 ek. sertés zsír
1 kis csokor kapor
Elkészítés
A kukoricadarát 1 órára langyos vízbe áztatjuk. A darált húst egy nagy tálba rakjuk, összekeverjük a füstölt hússal, szalonnával, és ízlés szerint befűszerezzük sóval, borssal, 1 ek őrölt pirospaprikával és a lereszelt fokhagymagerezdekkel. A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a füstölt áruk már adnak egy sós ízt a tölteléknek! A vöröshagymát apró kockára vágva a zsíron megdinszteljük, és a kásadarával együtt hozzáadjuk a húsos masszához, majd jól összekeverjük. A tölteléket átmosott, leveleire szedett savanyú káposztába tekerjük. A fazekat zsírral kikenjük, pirospaprikával beszórjuk, az aljára egy réteg gyalult savanyú káposztát teszünk, majd a töltött káposztákat erre rétegezzük, végül a maradék aprókáposztával befedjük. Ezt követően felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A levet ízlés szerint egy kis sóval és kaporral ízesíthetjük, majd készre főzzük. Tálaláskor olajban kisütött debreceni párossal, tejföllel kínálhatjuk.
Jó étvágyat!