Ébredezik a természet, elindult az élet az Isten-hegy dűlőn is. Metszünk, kötözünk, támrendszert javítunk, rengeteg tennivaló van most a hegyen, de közben izgalmas dolgok történnek a borospincében is.

Borászat

A 2021-es évjáratunk nagyon lassú erjedéssel forrt ki, sőt, egy része még mindig mozgásban van, így gazdag ízekre, klasszikus tokaji hangulatú borokra számíthatunk. Az érlelés finomseprőn történt február végéig, egy része acéltartályban, másik része közepesre pörkölt gönci hordókban. A palackozás előtt még komoly kóstolások és döntések várnak ránk, milyen legyen a stílusa ezeknek az új tételeknek.

2021-es tételek kóstólója

Istenhegyi Vendégház

Beindult a vendégforgalom a 4 szobás rátkai vendégházunkban is, baráti társaságok, romantikus hétvégét eltöltő szerelmespárok és bizony céges csapat is megfordult már nálunk idén. Vendégeink közül sokan kirándulnak Tarcalra egy sétára az Áldó Krisztus szoborhoz, nagyobb túrára a sárospataki Tengerszemhez, most már megengedi ezt az időjárás is. Mindkét helyen kellemes kávázók, éttermek, borbisztók is várják a vendégeket a természeti szépségek és történelmi látnivalók mellett. Ha valakit a zempléni várak vonzanak,  Rátkától nincs messze Szerencs, Boldogőváralja, Regéc, vagy Füzér sem, érdemes betervezni egy ilyen váras kirándulást akár gyerekekkel is.

Sárospatak – Tengerszem túra

Ciróka Pihenőpark – Megyer hegy, Sárospatak

Sárospatak – Tengerszem

Újdonság nálunk az ajándékba adható Istenhegyi Vendégház Voucher, amit az igényekhez igazodva tudunk kiállítani, akár egy két fős romantikus hétvégére, például nászajándékba, vagy egész hetes zempléni barangolás bázisaként egy nagyobb társaság részére, keressetek bennünket a részletekért, vagy a még szabad dátumok kapcsán!

Szoba 3. Istenhegyi Vendégház, Rátka

Vendégház – Szoba № 3

Tél végén Tokaj – Hegyalján is a elkezdődött a pezsgés –  mozgás, a borászatok telepítésekhez készülnek. Mádon is nagy dolgok vannak készülőben, óriási átalakítás zajlik a főutcán, és persze boros rendezvények vannak ilyenkor is szép számmal, mi például Tállyán voltuk a Furmint Origon.

Furmint Origo 2022

Furmint Origo – Tállya

A Furmint Origo eseményen az Istenhegyi Borház is megmérettette egy furmintját, és a 36 versenyző
között derekasan helyt álltunk. A Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus által szervezett esemény egy vakkóstoló volt, ahol maguk a borászatok bírálták az összes tételt, mégpedig nem a csúcs furmintot keresve, hanem a mindenki által alapnak elfogadható furmintot. Komoly kihívást jelentett még nekünk is végigkóstolni ezt a sort egy este alatt, de az Oroszlános Borhotel és Étterem profi csapata végig feszesen tartotta a ritmust, mi pedig szorgalmasan jegyzeteltük az elsőbenyomásainkat az adott tételekről. Egy gyors kiértékelése az eredményeknek még az est végén megtörtént, gratulálunk a győzteseknek: Bodnár Pincészet (Tállya/Mád), Myrtus Pince (Tarcal) és Firmánszky Pince (Abaújszántó).

 

Foglaláshoz, Vendégház Voucher vásárlásához a szallas@istenhegyiborhaz.hu emailcímen várjuk az
érdeklődőket, borainkat pedig a webshopban találjátok: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/.

Tavaszi ajánlatunk a Candy félédes furmintunk 2020-as évjáratból és az Obszidián száraz furmint ugyanebből az évből, vegyétek, vigyétek !

Candy félédes, Flitter félszáraz és Obszidián száraz furmint

Baráti üdvözlettel,

Vaszkóné Bodnár Gabriella

 

Furmint Február az Istenhegyi webshopon: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/

Még több sztori a furmintról Ercsei Dániel zseniális videójában : https://www.youtube.com/watch?v=OxEUscmhx-E

Egészségetekre!

    Flitter és Rátki Menyecske gyöngyöző furmint

2021 nagyon mozgalmas év volt!

Az évet a hazai borászatoknak szóló Interwine weboldal versennyel kezdtük, ahol rengeteg pozitív visszajelezést és nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk mind a webes tartalom, mint a formátumok kapcsán. Egyúttal mi is inspirálódtunk és ismerkedtünk más borászatokkal a versenybe benevezett weboldalakon keresztül, akik nagyon kreatív és színvonalas megoldásokkal mutatták be filozófiájukat, történetüket. Ezúton is köszönjük a szervezőknek ezt a szuper lehetőséget a megmérettetésre,  Szentirmai Zsoltnak (PWS Design az oldalunk elkészítését és folyamatos fejlesztését, Kovács Zoltánnak a számos gyönyörű fotót, rendkívüli konzultációt, nektek pedig a szavazatokat, amivel kis családi borászatként is az utolsó körig jutottunk ezen a versenyen!

A január-februári havas lejtőkön hozzá is kezdhettünk a metszéshez, amihez a módszertant és gyakorlatot idén már a híres Simonit&Sirch kurzuson sajátítottuk el több hegyaljai borásszal együtt a Mádi Bor Akadémia szervezésében.

A forralt bor szezonon és a Furmint Februáron túl, márciusban megérkezett az első külföldi export megrendelésünk egy cseh borbutiktól, majd a korlátozások elmúltával megnyithatta kapuit, szobáit és közösségi tereit az Istenhegyi Vendégház Rátkán!

Konyha – Istenhegyi Vendégház, Rátka

Fenntartható gazdálkodás

Húsvétkor a túrázás, futás és a környékbeli kirándulások mellett a szemetet is összeszedtük az Isten-hegyi dűlő lábánál futó útvonalon, reméljük jövő tavasszal kevesebb zsák is elegendő lesz majd az akcióhoz. A 2021-es év nagy célkitűzése volt a fenntarthatóság,  az öko szemlélet megvalósításának folytatása a szőlészetben és a borászatban is. Idén már mi is részt vettünk a virágzó sorközök telepítésébenfákat, bokrokat ültettünk a borászat köré, napelemeket szereltünk a vendégházra és Bodnár Imre bácsi segítségével (köszönjük!!) elhelyeztük az első madáretetőket is a szőlőben.

Új boraink

Nyáron elkészült a három 2020-as borunk is a Candy, a Flitter és az Obszidián 2020, a kóstolókon és rendezvényeken nagy sikert aratott megújult ízvilághoz a palackok és címkék is megújultak ebben az évben.

Candy félédes, Flitter félszáraz és Obszidián száraz furmint – 2020-as évjárat Istenhegyen

Idén is részt vettünk kiállítóként a debreceni Farmer Expon, a futóverseny egyik szponzoraként a Kerekdomb Fesztiválon, látogatóként a Bor, Mámor Bényén és ott volt a standunk a szeptemberi rátkai Nemzetiségi Fesztiválon. A nyári időszakban ezeken a rendezvényeken a  Rátki Menyecske száraz habzó furmintunk volt a legnépszerűbb!

Mivel a bor- és egyéb fesztiválozást nem most kezdtük (hanem olyan 20-25 évvel ezelőtt), összefoglaltuk és megírtuk tapasztalatainkat a hegyaljai bor és gasztronómia, valamint a vendéglátás hagyományairól és fejlődéséről. Aki szívesen nosztalgiázna, esetleg tuti tippeket keres a környéken a vacsorához, itt és itt olvashatja a szubjektív beszámolót.

Az októberi szüret idén is családi-baráti segítséggel zajlott, ezúttal 2 ütemben, most már kóstolgatjuk a murcit, nagyon ígéretes a 2021-es évjárat! A mennyiség viszont kevesebb a szokásosnál – Limited Edition tételek várhatóak! – mert a szokatlanul száraz időjárás és az idén még teljesen gyepes/zöld sorközök hatására a szőlő visszafogottabban hozta a fürtöket, amit egy részen sajnos a betegség is megtépázott.

A szüret után teljes gőzzel vetettük bele magunkat ismét a szőlészeti munkákba, felszántottuk a sorközöket, hogy frissítsük a talajéletet, természetes úton pótoltuk a tápanyagokat, és alakítottunk a szerkezeten is néhány „ikersor” felszámolásával, így a traktor minden sorba be tud menni jövőre, ez segíti a növényvédelem hatékonyságát is.

 

2021-es murci kóstolás

Decemberben a  tiszalúci adventi vásárban már az ünnepi édes borokkal (Áldomás) és a házi karamellel édesített forralt borral voltunk jelen, karácsonykor pedig a vendégházból élvezhettük a zempléni havas tájat és friss levegőt az Istenhegy oldalában. Esténként megbeszéltük a családdal, milyen is volt nekünk a 2021-es esztendő, és milyen terveket kovácsolunk jövőre.

A következő év nagy feladata az új borok elkészítése mellett a telepítés lesz,  nemrég vettünk talajmintákat, és folyamatos az egyeztetés az oltványokról és a támrendszerről, ütemezésről. Szeretnénk tovább csinosítani a vendégház szobáit és parkosítani, zöldíteni a hozzá tartozó udvarunkat, úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás, a tájhoz igazodó növények és természetes sokszínűség kézzelfogható legyen nemcsak nekünk, hanem a hozzánk látogató vendégeink számára is.

Jó egészséget, finom borokat és boldog új évet kíván:

Az Istenhegyi Borház csapata

Karácsony Zemplénben

Mint minden családban, nálunk is nagyon fontos kérdés, hogyan és hol tudnak összegyűlni az egymástól akár sokszáz kilométerre távol élő családtagok  karácsonykor, ahol a felnőttek, gyerekek egyaránt jól érzik magukat. Nálunk hagyományosan a mezőzombori nagyszülőknél van a 25-i ünneplés, ajándékozás, az unokák még maradni is szoktak, akár szilveszterig is.

Karácsony 2020

Tavaly csupán a Covid korlátozások miatt töltöttük az karácsonyt a frissen felújított rátkai Istenhegyi vendégházban, ahol a teraszon állt végül a karácsonyfa.  Annyira  jól sikerült a „külső helyszínen” a  társasjátékozással, forralt borozással, beszélgetésekkel telt karácsony ( a vendégházban nincs TV :)), amibe még egy tarcali kilátós séta is belefért a szikrázó napsütésben, hogy idén már tudatosan készültünk Rátkára is az ünnepekre.

Tarcali Áldó Krisztus szobor

A régi parasztházból átalakított szobákban végül minden család és gyerek kényelmesen elfért, a modern, skandináv stílusban felújított közös konyha és a borozó pedig helyt adott az ünnepi vacsorának, és a másnapi reggelinek is.

Reggeli a vendégházban

Karácsony 2021

Szerencsére az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk idén. December 25-én, amikor  betoppantunk Rátkára,  délutánra a hó is megérkezett és velünk maradt mind a 4 napon át. A családi ebéd után a gyerekek rohantak a szánkóért, és estig be sem jöttek a szobába. Másnap felsétáltunk a hegyre (volt, aki futott!!) a szuper friss levegőn, hogy megcsodáljuk a havas panorámát. Délutánra már a korcsolyák is előkerültek, mivel Rátka utcái szánkó- és koripályává alakultak  egyetlen nap alatt :).

Havas lejtőkön Isten-hegyen

 

A gyerekek annyira belejöttek a csúszkálásba, hogy meglátogattuk a sátoraljaújhelyi Zemplén kalandparkot is. Amíg a társaság egyik része a téli sportoknak hódolt, a felnőttek végig kóstolták az új, 2021-es borokat és egyeztették a januári tennivalókat a szőlőben.

Szerencsére idén már megölelhettük szeretteinket az ünnepekkor,  hálásak vagyunk azért, hogy mindenki egészséges, és a nagyszülőkkel együtt ülhettünk az ünnepi asztal körül.

Az pedig, hogy ilyen mesebeli időjárásunk volt Tokaj-Hegyaljának ennek a pici kis szegletében a téli szünetben, már csak a hab volt a tortán, és így a fehér karácsony minden szépségét az Isten-hegyen is kiélvezhettük ezekben a napokban.

Boldog Ünnepeket kívánunk!

    Istenhegyi Vendégház

2021-es szüret  murci kóstolása

 

Istenhegyi vendégház

Csipkebogyó a hegyről

 

Vaszkó Gabi és Gábor

 

Dávid Barna felvétele

októberi szüret

Milyen volt a 2021-es év, milyen szüretet, borokat várnak a borászok a tokaji borvidéken?

A HelloVidék online magazin kérdezte Vaszkóné Bodnár Gabit és Homoky Dorkát, mit jósolnak a következő időszakra?

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/10/10/lerantttak-a-leplet-a-tokaji-boraszok-ilyen-lesz-az-idei-evjarat

Szüreti kilátások Istenhegyen

Minden  szüretnek sajátos, egyedi hangulata van nálunk, az idei évre is sokáig emlékezni fogunk!
Nagy reményekkel indultunk 2021 tavaszán az évnek, hiszen először alkalmaztuk a híres Simonit & Sirch féle metszési módszertant és hajtásválogatást az Istenhegyen.
Hűvös volt a tavasz, még áprilisban is megtörtént, hogy kisebb hóviharok csaptak le ránk, de aztán csak eljött a jó idő, beindult a természet, gyönyörűen fejlődött a szőlő. A növényvédelemben kifejezetten kíméletes szereket tudtunk használni, hiszen végtelenül aszályos nyár követte a tavaszt, ami természetes módon akadályozta a káros penészgombák szaporodását. Sajnos későn vettük észre, hogy a feketerothadás felütötte a fejét nálunk is, mint sok más gazdánál idén Tokaj-Hegyalján, ez ellen csak tavasszal lehetett volna védekezni. A száraz idő kitartott nyár végén és ősszel is, így ez a komoly betegség sem tudta az egész területet letarolni, de azért érezhető kárt okozott.
Ennek is köszönhetően a 2021-es év különleges évjárat lesz Rátkán, kifejezetten kevés szőlőt kellett a tőkéknek kinevelni, így bízunk benne, hogy kiemelkedő minőségű furmint születik.
Ragyogó napsütés, nagyon kevés szőlő, csak a család és a barátok, fáradhatatlan gyerekek,  paprikás krumpli bográcsban,  mézédes must, a  Rátki Menyecske és az új 2020-as borok kóstolása a családdal, barátokkal és pihenés munka végén saját, egyre komfortosabb és folyamatosan szépülő vendégházunkban – ezek voltak a legemlékezetesebb pillanatok.
Az idei mustot betároltuk, a prést, az új (Istenhegyi logóval díszített!) ládákat elmostuk, a szőlő teljes területén felszántottuk a sorközöket, és persze folyamatosan szemmel tartjuk a murcit.
Addig is, amíg készülnek a legújabb tételek, szeretettel ajánljuk nektek a tavalyi év termését!
Az új stílusú, modern címkékkel és palackokkal forgalomba hozott félédes Candy, a száraz Obszidián 2020 és félszáraz gyöngyözőborunk, a Flitter reméljük sokatoknak lesz új kedvence, mi pedig a következő hónapokban a 2021-es tételekre fogunk figyelni.
Kóstoljátok meg ti is az új borokat, és böngésszétek át a szüreti fotógalériát.  Az október végi időzítéssel édes bort céloztuk meg, sokáig vártunk az utolsó szüreti napokkal.  Ennek köszönhetően, az előző évekkel ellentétben most a klasszikus hegyaljai hidegben vágtunk neki az utolsó szedésnek, nagy szerencsénk volt a napsütéssel!
A profi fotókat Szentirmai Zsolt készítette, köszönjük!
Istenhegyi borok 2020

Istenhegyi borok 2021

Várunk Benneteket a Farmer Expon!

Idén sem lesz Farmer Expo Debrecenben Istenhegyi borok nélkül!

A most 30. alkalommal megrendezett Farmer Expo egy nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás és vásár, több mint 300 kiállítóval, szakmai rendezvényekkel és színes közönségprogramokkal. A hagyományokhoz híven idén a mezőgazdasági  gépek, szolgáltatások standjai mellett  sok élelmiszeripari kiállító is kínálja majd jó minőségű, hazai termékeit a haza ízek kedvelőinek a debreceni expo standjain.

Visszük a furmintjainkat, lehet majd kóstolni, az édes, a száraz az új és a régi borokat, és természetesen lehet vásárolni és beszélgetni.

A Farmer Expo látogatónak mindig készülünk egyedi akciókkal is, látogassatok ki Ti is, találkozzunk Debrecenben az Agráregyetem Campusán augusztus 17-20 között!

Obszidián, Misibor, Zsófia Furmint

Obszidián, Misibor, Zsófia Furmint

kóstoljátok meg új tokaji furmint borainkat Istenhegyről

Wine Tasting at Istenhegyi Borház, Rátka, Tokaj-Hegyalja

Dear Friends,

We host and organize wine tasting events in English too, also with a picnic to our vineyards. Please contact us, if you are interested in and check the options below.

Cheers!

4-wines tasting

  • Obszidián Tokaji Furmint dry 2020 – the introduction of our winery, the base wine of the 2020 year, a reductive dry white wine
  • Flitter semi-dry furmint frizzante 2020 – a light variaty of Tokaj flavours, fresh and fruity reductive sparkling wine
  • Zsófia Furmint semi-sweet 2016 – with natural residual sugar, raisin-like flavours, where the acidity of the furmint grapes is in perfect harmony with the sweetness. Part of this wine has been matured in oak barrels for 4 months
  • Late Harvest Tokaji Furmint sweet 2013 – our classic sweet tokaji wine, with the richness of aszú grapes, and the vanilla notes are coming from the aging process in the local oak barrels

The price is 9 EUR / person, which includes mineral water and some pastries.

6-wines tasting

  • Obszidián Tokaji Furmint dry 2020 – the introduction of our winery, the base wine of the 2020 year, a reductive dry white wine
  • Flitter semi-dry furmint frizzante 2020 – a light variaty of Tokaj flavours, fresh and fruity reductive sparkling wine
  • Candy Tokaji Furmint semi-sweet 2020 – our smooth wine with a brand new style, low alcohol and the flavours of fresh grapes
  • Illúzió Tokaji Furmint dry 2014 – a speciality of the most difficult year of our winery so far – smells like honey, with super-dry flavours and cask maturation in perfect harmony
  • Zsófia Furmint semi-sweet 2016 – with natural residual sugar, raisin-like flavours, where the acidity of the furmint grapes is in perfect harmony with the sweetness. Part of this wine has been matured in oak barrels for 4 months.
  • Late Harvest Tokaji Furmint sweet 2013 – our classic sweet tokaji wine, with the richness of aszú grapes, and the vanilla notes are coming from the aging process in the local oak barrels

The price is 12 EUR / person, which includes mineral water and some pastries.

Fliter Frizzante, Candy félédes, Obszidián 2020

Megérkeztek a várva várt 2020-as szüretelésű borok, addig is, amíg elkészülnek az új címkék, bemutatjuk nektek a friss, ropogós tételeket!

Legújabb csendes boraink a 2020-as évjáratból a félédes Candy és a száraz Obszidián. Mindkettő tokaji furmint, de két teljesen eltérő karakter.
A Candy egyik korábbi tételünkhöz sem hasonlít, egy nagyon könnyed, mégis egyértelműen tokaji ízvilágot mutató, alacsony alkohollal rendelkező félédes fehérbor.  Ez a borunk  hordós érlelés nélkül készült, megőrizve a szőlős, friss ízeket. Mondhatnánk, hogy csajos, de akkor egy olyan csaj, akit nagyon kedvelnek a pasik! Lgalábbis eddig abszolút befutó volt a Candy a kóstolókon a férfi vendégeinknél is.
Az Obszidián 2018-as évjárat után itt az új Obszidián 2020, ez a reduktív eljárással készült száraz furmint, lényegében az az alapbor, ami bemutatja borászatunkat. Egy-két hónapja került palackba, és halványsárga színe, őszibarackos illata még mutatja frissességét, kíváncsian várjuk, hogyan változik majd a palackos érlelés során hónapról-hónapra, és mutatja meg a benne rejlő ásványosságot és harmóniát.

Flitter nevű félszáraz furmint gyöngyözőnkről: borászatunk egy letisztultabb stílust célzott meg a 2020-as évjárattal, ebben az évben nem adtunk hordós érlelést borainknak, hanem a könnyed és gyümölcsös ízeket emeltük ki. A gyöngyözőbor készítéséhez kifejezetten ideálisnak érezzük a félszáraz furmintot, hiszen épp csak annyi maradék cukortartalom van benne, ami vidámmá és könnyen ihatóvá teszi. Ebben a tételben is megjelennek a furmintra jellemző körtés, kicsit birsalmás ízek, és ha jól behűtve fogyasztjuk, ahogy azt illik, ezek egy plusz frissítő, üdítő hatást adnak a bornak. Ez az első gyöngyözőborunk, amelyet teljes egészében saját kézzel készítettünk, az új palackozónkban, fogadjátok szeretettel!

A webshopon is rendelhetőek ezek a tételek, és egyedi megrendelésre, mennyiségi kedvezménnyel is tudunk  szállítani az új borokból, keressetek bennünket bátran emailen vagy mobilon!

Jó kóstolást, reméljük, nálatok is sikert aratnak az új Istenhegyi furmintok!

Fliter Frizzante, Candy félédes, Obszidián 2020

Új borok 2020-ból : Flitter Frizzante, Candy félédes furmint, Obszidián száraz furmint

kóstoljátok meg új tokaji furmint borainkat Istenhegyről

Egészségetekre!

Istenhegyi borok 2020

Update november : Elkészültek az új címkék : Istenhegyi borok 2020

Az Istenhegy dűlő lábánál egy régi szép sváb parasztházat és a hozzá tartozó nyári konyhát újítottuk fel tavaly, hogy vendégül láthassuk a Zemplénbe látogatókat.

Az ízlésesen berendezett 4 szoba, a felszerelt konyha és a hangulatos borozó júniustól már foglalható! A vendégházzal közös hatalmas udvaron található a családi borászat modern épülete is, és mivel közvetlenül a szőlőhegy tövében vagyunk, utolsó házként a faluban , semmilyen más épület nem zavarja a panorámát a hegyaljai dűlőkre.

A szállással 4 db fürdőszobás szobát, gazdagon felszerelt, egylégterű konyhát és étkezőt, valamint a délutáni grillezések és éjszakába nyúló beszélgetések helyszínéül szolgáló, konyhából nyíló fedett teraszt vehetnek birtokba a Rátkára érkező vendégek.

🔸 vintage hangulatú berendezés
🔸 ízléses burkolatok
🔸 komfortos fürdőszobás szobák
🔸 tágas közösségi tér
🔸 8+5 fős befogadóképesség

Konyha

Szoba 3. Istenhegyi Vendégház, Rátka

Szoba № 3

Étkező-borozó

Várunk benneteket, további információk, árak, bejelentkezés:

https://www.istenhegyiborhaz.hu/istenhegyi-vendeghaz-ratka/

A fotókat köszönjük a Zemplénikalandok.hu oldalnak és Szentirmai Zsoltnak !