Milyen volt a 2020-as év az Istenhegyi dűlőkön?

Habzóbor, édes vagy száraz furmint kerül a majd palackba? Nézzük milyen volt az idei termés!

A 2020-as év minden szempontból rendkívüli volt nekünk is, de a természet tette a dolgát, és így nálunk nem állt meg az élet. A kora tavaszi metszés és száraz időjárás után egy kis késéssel rügyeztek ki a vesszők, a virágzás és kötés idején minden optimális volt, így szép termés ígérkezett. Sokáig tartott a tavaszias idő, amit mi nagyon élveztünk a szabadban és szerencsére fagy sem volt!

Bár napsütésből is jutott, de sajnos a megszokottnál egy csapadékosabb nyár következett, amikor nagyon kellett vigyáznunk a termésre, nehogy a betegségek megtámadják. Ezt sikerrel megoldottuk, augusztustól kezdve csak a szüret(ek) időpontját kellett gondosan mérlegelnünk.

A 2020-as évben is több különböző időpontban szedtük a termést, alkalmazkodva az időjáráshoz és a száraz habzóbort célzó terveinkhez.  Már az első, szeptember végi  időpontunkban is szép volt a könnyű, száraz bornak való szőlő, amiből egy tiszta ízű, friss bor készült. Október közepén volt a klasszikus „nagy” szüret, mondhatjuk, hogy az utolsó száraz és verőfényes napon szedtük le a termés legnagyobb részét, sok rokonunk és barátunk lelkes segítségével, amit ezúton is nagyon köszönünk!  Új hordókat is beszereztünk, és biztosan folytatjuk a klasszikus száraz és félédes furmintok mellett a habzóbor vonalat is. Továbbra is figyelemmel kísérjük, hogy a lehető legtermészetesebb módon készítsük borainkat, nem terhelve sem a tőkéket, sem pedig a természetet, és úgy keressük az új ízeket, megoldásokat, hogy megmaradjon a kapcsolat azokkal a hagyományokkal, ami ezt a tokaj-hegyaljai régiót naggyá tették.

Az októberi szüretkor szép egészséges volt a termés, nagy reményeket fűzünk hozzá! Ekkor 10 sort még a tőkéken hagytunk, mert nagyon szerettünk volna idén egy édes bort is, hiszen már két éve nem volt erre alkalmas tételünk, és a természetes édes, gazdag ízű tokaji bor továbbra is sokunk kedvence.

Sajnos, az októberi szüretet követő másnapon az eső elkezdett esni, és ezután hetekig csak esett, és esett és az édes boros reményeink is ezzel együtt foszlottak szét. Amikor végre kisütött nap, akkor időt adtunk a természetnek, hogy lássuk, milyen irányba mutat a szőlő állapota. A tőkéken hagyott szőlő egy része tönkrement, egy része elkezdett töppedni, néhol egy kis aszú is megjelent, és mivel a fagyok is korán jöttek, a szőlő egy része lepergett a földre. Egészen november utolsó hetéig vártunk. Ekkor, bár már nulla fokot mutatott a hőmérő, de a nap szépen sütött,  szűk családi körben leszedtük és leválogattuk a használható fürtöket.

Így most jó esélyünk van egy egészen kis tétel, különleges ízvilágú, késői szüretelésű édes borra. Bár ennek történetnek majd csak a jövő év elején látjuk a végét,  de mindenképp tudósítunk majd mindhárom tervezett tételről!

Amíg nincsenek meg az új borok, egészen 2013-tól 2018-as évjáratig tudtok kóstolni a jelenlegi Istenhegyi furmint tételekből, és amíg ilyen hideg az idő, a forralt bor is jól esik, a félédes Zsófia furmintból.

Minden kedves vásárlónknak, üzleti partnerünknek és barátainknak köszönjük, hogy velünk voltak ebben a 2020-as évben, reméljük, jövőre, a  korlátozások feloldása után több személyes találkozóra lesz módunk, akár a rendezvényeken, akár Debrecenben, Budapesten vagy Rátkán.

A rátkai borászatban, a Mező u. 55 alatt várunk majd minden érdeklődőt egyeztetett időpontban, és amint lehet,  nyitjuk a 4 szobás vendégházunkat és a kóstolóra is alkalmas fedett terasszal és a borozóvá átalakított új létesítményünkkel.

Addig is bármilyen kérdés felmerül a borokkal, szálláslehetőségekkel vagy környékbeli látnivalókkal kapcsolatban, írjatok nekünk!