novemberi tokaj hegyalja

Meghagytunk pár sor szőlőt a késői szüretre, most, november elején még várunk néhány napsütéses napot, és szívből reméljük, idén ismét tudunk palackozni ebből a különleges tételből!

Ilyenkor novemberben a szőlőlevelek már sárgák, és a nem aszús szőlőszemek is barnulnak, ráncosodnak, kint a hegyen már ködben úszik a táj.

Tokaj-Hegyalján a védjeggyé vált aszúkészítés mellett nagy hagyományai vannak a késői szüretelésű borok készítésének is. A nyelvtörténeti adatok alapján (szalma szőlő – furmint) feltételezhető a középkori vallon telepesek által meghonosított kései szüretek gyakorlata, az éretten töppedt szőlő nyerése érdekében a szalmán töppesztés. A természetes édes csemegebor ízét, zamatát a nemes penész, a Botrytis nevű gomba fertőzése biztosította, a kedvező helyi párás, meleg őszi mikroklíma és a folyók (Tisza és a Bodrog, valamint a Bodrogköz párája) hatására. A természetes aszúsodás járult hozzá a szerémségi középkori, és a XVI. századtól a Tokaj-hegyaljai borok különlegességéhez.

A késői szüretelésű – „late harvest” – borokat az adott borvidék szokásos szüreti időszaka után szedett szőlőkből készítik, ez nálunk október 28-a, Simon-Júdás napja utáni heteket jelenti, mindig az időjárást és az aszúsodást figyelve, és igazodva hozzá.

A tokaji késői szüretelésű természetesen édes boroknál a must cukortartalma 25 fok, vagy ez feletti. Az aszúnál vagy az édes szamorodninál mégis könnyebb, gyümölcsösebb tételek ezek, és minden évben nagy kérdés, hogy abban az évjáratban sikerül -e palackozni belőlük.

Ezek a koncentrált ízű és gazdag illatú furmint különlegességek az ünnepi menüsor nagyszerű kiegészítőiként megmutatják az édes borok igazi értékeit: jól illenek  nem csak az édes, hanem a sós ételekhez is, de önmagukban is páratlan élményt jelent a fogyasztásuk.

Mihez igyunk késői szüretelésű vagy édes tokajit? Ezek az italok jól illenek a libamájhoz, fügéhez, gesztenyés ételekhez, sütőtökhöz, libamellhez, mézes süteményekhez és a különleges sajtokhoz.

Áldomás 2017 édes furmint

Áldomás 2017 édes furmint

De ha még valami kimaradt a felsorolásból, ne habozzatok, küldjétek el nekünk akár fotóval együtt, várjuk a tippeket!

Egészségetekre!

Források:  https://vinoport.hu/gasztro