Hello Wood Mád

Pár éve szuper látványos és ötletes fából készült installációk jelentek meg a környékbeli falvakban: a Hello Wood nyári építészeti tábora és a tehetséges egyetemisták bevették Tokaj-Hegyalját és a szívünket.

Budapesti lakosként sok helyszínen találkozhattunk a 2010-ben alakult Hello Wood műhely modern fa építményeivel. Leginkább ismert első alkotásaik az Adományfa karácsonyfák voltak, amelyek különlegessége, hogy a városi főtereken a fából (ládákból, szánkókból, lécekből) épített óriási karácsonyfákat az ünnepek után tüzelőanyagként tudták hasznosítani a rászoruló családok. Az építész stúdió látványos, vidám és környezetbarát installációt aztán számos Sziget Fesztiválon, majd utcai bútorként is használhattuk.  Először 2017-ben a nyári alkotótábor alkalmával Tokaj-Hegyalján jelent meg a stúdió és az építészhallgató növendékek, hogy valami egészen egyedit és mégis a környezettel harmonizáló és maradandó alkotást hozzanak létre együtt,  ezen környéken.

A fából készült egyedi installációk, amelyek a borvidék  környezetével való párbeszéd mellett a helyi közösségeket is megszólítják,  új nézőpontot kínálnak, ahonnan a fiatal,  20-as éveiben járó generáció szemén keresztül tekinthetünk a régióra.

Az évente megrendezett Építészeti Mustra  immár a résztvevő intézmények oktatási anyagának részévé vált.  Előkészületként hónapokon át tanulmányozzák a környéket, amely során a diákok és vezetőik a helyi igényekre is reflektálva tervezik meg projektjeiket.  A program, amely egyben közösségépítés is, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával, a régió megújításáért végzett munkához illeszkedve valósult meg.

2019-ben már harmadik alkalommal tért vissza az Építész Mustra a Tokaji borvidékre, a hallgatók nagy része ismerősként jött a régióba. Bár az installációknak teret adó településeket a Hello Wood jelölte ki a résztvevők számára,  a végleges helyszínről már a csapatok döntöttek a település vezetőivel egyeztetésben, itt mindegyik alkotásnak története és erős mondanivalója van, nem csak praktikus vagy esztétikai célokat szolgál.  A fiatal építészek úgy őrzik meg, és örökítik tovább ezen falvak és városok szellemiségét, hogy közben friss szemmel tekintenek a tájra, és ugyanezt a nézőpontot adják át mindenkinek, aki kapcsolatba lép az installációkkal.

„A gyökeréből ered a szőlő is

A 21. század egyik legnagyobb problémája és kihívása az, hogy a magára hagyatott ember miként képes önállóan életben maradni. A Hello Wood azonban közösségben gondolkodik, és a vidékre úgy tekint mint termőtalajra, amelyben hosszú évszázadok óta megvannak a gyökerek, azonban azok folyamatos megújulás, vagyis gondozás nélkül egyre kevesebb energiával táplálják a felszínt. Ezért a csapat alapvető filozófiája az, hogy abból a környezetből indul ki minden projektjük, ami a helyszíneken rendelkezésre áll. Azért, hogy Tokaj szőlőjének híre mellett a régió adottságai is üde színfoltot képviseljenek a nagyvilágban, nagyon sokat kell dolgozni.

Ez a munka óvatos, körültekintő és apró lépéseket követel meg minden résztvevőtől, hiszen ezek az évszázados hagyományok minden helyi számára rendkívüli fontossággal bírnak. A Hello Wood ezért a helyi értékekre és hagyományra építő gondolatokkal jelentkezik, a megvalósítás pedig – többek között a fának köszönhetően – elsőre is otthonos érzést nyújt. A Hello Wood úgy formálja a helyi környezetet, hogy az ott élők véleményét veszi alapul, bevonja őket a folyamatba, és drasztikus beavatkozások helyett olyan közösségépítésben gondolkozik, ahol a külső szemlélők segíteni tudják a környék lakóinak életét.” — mondták a Hello Wood vezetői.

A Hello Wood eredetileg 3+1 évet tervezett Hegyalján, reméljük, jövőre visszatérnek az alkotók, hogy még több tokaj-hegyaljai településen csodálhassuk és használhassuk az elkészült installációkat, amelyek mind egy-egy történetet mesélnek nekünk. Szerencsére Rátkán is található egy ilyen alkotás, a sváb hagyományokból a kék-fehér színt tartották meg az építész hallgatók.

Fedezzétek fel ti is a fából készült látnivalókat, mindegyik izgalmas történetet mesél!

Top 5+1 személyes Hello Wood kedvenc:

Tállya – Tállyoló

Mád – Furmintvillám

Mezőzombor – Tájtető

Erdőbénye – Furmint 2.0

És az abszolút favorit: Szerencs – Füstölő

 

Tállya

Mád

Mezőzombor

Szerencsi Cukorgyár - Hello Wood installáció

Szerencsi Cukorgyár – Hello Wood installáció

Források:

http://tokaj.hu/hirek/veget-ert-hello-wood-epitesz-mustra-18/

https://index.hu/urbanista/2017/07/31/tokaj_hello_wood_fa_epiteszet_szobor_installacio_epitesmustra_nagykep/

https://epiteszforum.hu/lezarult-a-harmadik-hello-wood-epitesz-mustra-tokaj-hegyaljan

https://hellowood.eu/education/project/epitesz-mustra-2018