Furmint Február az Istenhegyi webshopon: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/
Még több sztori a furmintról Ercsei Dániel zseniális videójában : https://www.youtube.com/watch?v=OxEUscmhx-E
Egészségetekre!
Furmint Február az Istenhegyi webshopon: https://www.istenhegyiborhaz.hu/tokaji-furmint-webshop/
Még több sztori a furmintról Ercsei Dániel zseniális videójában : https://www.youtube.com/watch?v=OxEUscmhx-E
Egészségetekre!
2021 nagyon mozgalmas év volt!
Az évet a hazai borászatoknak szóló Interwine weboldal versennyel kezdtük, ahol rengeteg pozitív visszajelezést és nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk mind a webes tartalom, mint a formátumok kapcsán. Egyúttal mi is inspirálódtunk és ismerkedtünk más borászatokkal a versenybe benevezett weboldalakon keresztül, akik nagyon kreatív és színvonalas megoldásokkal mutatták be filozófiájukat, történetüket. Ezúton is köszönjük a szervezőknek ezt a szuper lehetőséget a megmérettetésre, Szentirmai Zsoltnak (PWS Design) az oldalunk elkészítését és folyamatos fejlesztését, Kovács Zoltánnak a számos gyönyörű fotót, rendkívüli konzultációt, nektek pedig a szavazatokat, amivel kis családi borászatként is az utolsó körig jutottunk ezen a versenyen!
A január-februári havas lejtőkön hozzá is kezdhettünk a metszéshez, amihez a módszertant és gyakorlatot idén már a híres Simonit&Sirch kurzuson sajátítottuk el több hegyaljai borásszal együtt a Mádi Bor Akadémia szervezésében.
A forralt bor szezonon és a Furmint Februáron túl, márciusban megérkezett az első külföldi export megrendelésünk egy cseh borbutiktól, majd a korlátozások elmúltával megnyithatta kapuit, szobáit és közösségi tereit az Istenhegyi Vendégház Rátkán!
Fenntartható gazdálkodás
Húsvétkor a túrázás, futás és a környékbeli kirándulások mellett a szemetet is összeszedtük az Isten-hegyi dűlő lábánál futó útvonalon, reméljük jövő tavasszal kevesebb zsák is elegendő lesz majd az akcióhoz. A 2021-es év nagy célkitűzése volt a fenntarthatóság, az öko szemlélet megvalósításának folytatása a szőlészetben és a borászatban is. Idén már mi is részt vettünk a virágzó sorközök telepítésében, fákat, bokrokat ültettünk a borászat köré, napelemeket szereltünk a vendégházra és Bodnár Imre bácsi segítségével (köszönjük!!) elhelyeztük az első madáretetőket is a szőlőben.
Új boraink
Nyáron elkészült a három 2020-as borunk is a Candy, a Flitter és az Obszidián 2020, a kóstolókon és rendezvényeken nagy sikert aratott megújult ízvilághoz a palackok és címkék is megújultak ebben az évben.
Idén is részt vettünk kiállítóként a debreceni Farmer Expon, a futóverseny egyik szponzoraként a Kerekdomb Fesztiválon, látogatóként a Bor, Mámor Bényén és ott volt a standunk a szeptemberi rátkai Nemzetiségi Fesztiválon. A nyári időszakban ezeken a rendezvényeken a Rátki Menyecske száraz habzó furmintunk volt a legnépszerűbb!
Mivel a bor- és egyéb fesztiválozást nem most kezdtük (hanem olyan 20-25 évvel ezelőtt), összefoglaltuk és megírtuk tapasztalatainkat a hegyaljai bor és gasztronómia, valamint a vendéglátás hagyományairól és fejlődéséről. Aki szívesen nosztalgiázna, esetleg tuti tippeket keres a környéken a vacsorához, itt és itt olvashatja a szubjektív beszámolót.
Az októberi szüret idén is családi-baráti segítséggel zajlott, ezúttal 2 ütemben, most már kóstolgatjuk a murcit, nagyon ígéretes a 2021-es évjárat! A mennyiség viszont kevesebb a szokásosnál – Limited Edition tételek várhatóak! – mert a szokatlanul száraz időjárás és az idén még teljesen gyepes/zöld sorközök hatására a szőlő visszafogottabban hozta a fürtöket, amit egy részen sajnos a betegség is megtépázott.
A szüret után teljes gőzzel vetettük bele magunkat ismét a szőlészeti munkákba, felszántottuk a sorközöket, hogy frissítsük a talajéletet, természetes úton pótoltuk a tápanyagokat, és alakítottunk a szerkezeten is néhány „ikersor” felszámolásával, így a traktor minden sorba be tud menni jövőre, ez segíti a növényvédelem hatékonyságát is.
Decemberben a tiszalúci adventi vásárban már az ünnepi édes borokkal (Áldomás) és a házi karamellel édesített forralt borral voltunk jelen, karácsonykor pedig a vendégházból élvezhettük a zempléni havas tájat és friss levegőt az Istenhegy oldalában. Esténként megbeszéltük a családdal, milyen is volt nekünk a 2021-es esztendő, és milyen terveket kovácsolunk jövőre.
A következő év nagy feladata az új borok elkészítése mellett a telepítés lesz, nemrég vettünk talajmintákat, és folyamatos az egyeztetés az oltványokról és a támrendszerről, ütemezésről. Szeretnénk tovább csinosítani a vendégház szobáit és parkosítani, zöldíteni a hozzá tartozó udvarunkat, úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás, a tájhoz igazodó növények és természetes sokszínűség kézzelfogható legyen nemcsak nekünk, hanem a hozzánk látogató vendégeink számára is.
Jó egészséget, finom borokat és boldog új évet kíván:
Az Istenhegyi Borház csapata
Karácsony Zemplénben
Mint minden családban, nálunk is nagyon fontos kérdés, hogyan és hol tudnak összegyűlni az egymástól akár sokszáz kilométerre távol élő családtagok karácsonykor, ahol a felnőttek, gyerekek egyaránt jól érzik magukat. Nálunk hagyományosan a mezőzombori nagyszülőknél van a 25-i ünneplés, ajándékozás, az unokák még maradni is szoktak, akár szilveszterig is.
Karácsony 2020
Tavaly csupán a Covid korlátozások miatt töltöttük az karácsonyt a frissen felújított rátkai Istenhegyi vendégházban, ahol a teraszon állt végül a karácsonyfa. Annyira jól sikerült a „külső helyszínen” a társasjátékozással, forralt borozással, beszélgetésekkel telt karácsony ( a vendégházban nincs TV :)), amibe még egy tarcali kilátós séta is belefért a szikrázó napsütésben, hogy idén már tudatosan készültünk Rátkára is az ünnepekre.
A régi parasztházból átalakított szobákban végül minden család és gyerek kényelmesen elfért, a modern, skandináv stílusban felújított közös konyha és a borozó pedig helyt adott az ünnepi vacsorának, és a másnapi reggelinek is.
Karácsony 2021
Szerencsére az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk idén. December 25-én, amikor betoppantunk Rátkára, délutánra a hó is megérkezett és velünk maradt mind a 4 napon át. A családi ebéd után a gyerekek rohantak a szánkóért, és estig be sem jöttek a szobába. Másnap felsétáltunk a hegyre (volt, aki futott!!) a szuper friss levegőn, hogy megcsodáljuk a havas panorámát. Délutánra már a korcsolyák is előkerültek, mivel Rátka utcái szánkó- és koripályává alakultak egyetlen nap alatt :).
A gyerekek annyira belejöttek a csúszkálásba, hogy meglátogattuk a sátoraljaújhelyi Zemplén kalandparkot is. Amíg a társaság egyik része a téli sportoknak hódolt, a felnőttek végig kóstolták az új, 2021-es borokat és egyeztették a januári tennivalókat a szőlőben.
Szerencsére idén már megölelhettük szeretteinket az ünnepekkor, hálásak vagyunk azért, hogy mindenki egészséges, és a nagyszülőkkel együtt ülhettünk az ünnepi asztal körül.
Az pedig, hogy ilyen mesebeli időjárásunk volt Tokaj-Hegyaljának ennek a pici kis szegletében a téli szünetben, már csak a hab volt a tortán, és így a fehér karácsony minden szépségét az Isten-hegyen is kiélvezhettük ezekben a napokban.
Boldog Ünnepeket kívánunk!
A HelloVidék online magazin kérdezte Vaszkóné Bodnár Gabit és Homoky Dorkát, mit jósolnak a következő időszakra?
Idén sem lesz Farmer Expo Debrecenben Istenhegyi borok nélkül!
A most 30. alkalommal megrendezett Farmer Expo egy nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás és vásár, több mint 300 kiállítóval, szakmai rendezvényekkel és színes közönségprogramokkal. A hagyományokhoz híven idén a mezőgazdasági gépek, szolgáltatások standjai mellett sok élelmiszeripari kiállító is kínálja majd jó minőségű, hazai termékeit a haza ízek kedvelőinek a debreceni expo standjain.
Visszük a furmintjainkat, lehet majd kóstolni, az édes, a száraz az új és a régi borokat, és természetesen lehet vásárolni és beszélgetni.
A Farmer Expo látogatónak mindig készülünk egyedi akciókkal is, látogassatok ki Ti is, találkozzunk Debrecenben az Agráregyetem Campusán augusztus 17-20 között!
Wine Tasting at Istenhegyi Borház, Rátka, Tokaj-Hegyalja
Dear Friends,
We host and organize wine tasting events in English too, also with a picnic to our vineyards. Please contact us, if you are interested in and check the options below.
Cheers!
4-wines tasting
The price is 9 EUR / person, which includes mineral water and some pastries.
6-wines tasting
The price is 12 EUR / person, which includes mineral water and some pastries.
Megérkeztek a várva várt 2020-as szüretelésű borok, addig is, amíg elkészülnek az új címkék, bemutatjuk nektek a friss, ropogós tételeket!
Flitter nevű félszáraz furmint gyöngyözőnkről: borászatunk egy letisztultabb stílust célzott meg a 2020-as évjárattal, ebben az évben nem adtunk hordós érlelést borainknak, hanem a könnyed és gyümölcsös ízeket emeltük ki. A gyöngyözőbor készítéséhez kifejezetten ideálisnak érezzük a félszáraz furmintot, hiszen épp csak annyi maradék cukortartalom van benne, ami vidámmá és könnyen ihatóvá teszi. Ebben a tételben is megjelennek a furmintra jellemző körtés, kicsit birsalmás ízek, és ha jól behűtve fogyasztjuk, ahogy azt illik, ezek egy plusz frissítő, üdítő hatást adnak a bornak. Ez az első gyöngyözőborunk, amelyet teljes egészében saját kézzel készítettünk, az új palackozónkban, fogadjátok szeretettel!
A webshopon is rendelhetőek ezek a tételek, és egyedi megrendelésre, mennyiségi kedvezménnyel is tudunk szállítani az új borokból, keressetek bennünket bátran emailen vagy mobilon!
Jó kóstolást, reméljük, nálatok is sikert aratnak az új Istenhegyi furmintok!
Az Istenhegy dűlő lábánál egy régi szép sváb parasztházat és a hozzá tartozó nyári konyhát újítottuk fel tavaly, hogy vendégül láthassuk a Zemplénbe látogatókat.
Az ízlésesen berendezett 4 szoba, a felszerelt konyha és a hangulatos borozó júniustól már foglalható! A vendégházzal közös hatalmas udvaron található a családi borászat modern épülete is, és mivel közvetlenül a szőlőhegy tövében vagyunk, utolsó házként a faluban , semmilyen más épület nem zavarja a panorámát a hegyaljai dűlőkre.
A szállással 4 db fürdőszobás szobát, gazdagon felszerelt, egylégterű konyhát és étkezőt, valamint a délutáni grillezések és éjszakába nyúló beszélgetések helyszínéül szolgáló, konyhából nyíló fedett teraszt vehetnek birtokba a Rátkára érkező vendégek.
vintage hangulatú berendezés
ízléses burkolatok
komfortos fürdőszobás szobák
tágas közösségi tér
8+5 fős befogadóképesség
Várunk benneteket, további információk, árak, bejelentkezés:
https://www.istenhegyiborhaz.hu/istenhegyi-vendeghaz-ratka/
A fotókat köszönjük a Zemplénikalandok.hu oldalnak és Szentirmai Zsoltnak !
Vaszkóné Bodnár Gabriella jegyzete
Idén lesz 10 éve, hogy megvettük az első darab szőlőt Rátkán és megalapítottuk az Istenhegyi Borházat a férjemmel és édesapámmal. Hármunk közül akkoriban még csak apukámnak voltak határozott elképzelései és megfelelő mezőgazdasági és szőlészeti szaktudása a szőlővel kapcsolatban, mi pedig folyamatosan kérdeztünk, tanultunk, gyűjtöttük a tapasztalatokat. Elsősorban a furmint szőlőtőkékre koncentráltunk, a metszés, a szüret, a borkészítés izgatott minket, de az utóbbi 1-2 évben a talaj és sorköz került a fókuszba.
Talajművelés tapasztalatai
Megfigyeltük, hogy a területünkön lévő tőkék az utóbbi 2-3 évben egy kicsit le vannak maradva a fejlődésben a szomszéd szőlőkhöz képest. Nekünk még csak 10 centis hajtásaink voltak, míg mellettünk már dugdosni kellett a vesszőket a drótok közé, és ez a lemaradás aztán az egész évet végig kísérte. A termés mennyiségében ez még nem okozott gondot, de talajmintákat vettünk több helyről, és nem mutatott nagy hiányosságot semmilyen téren, sőt, minden jónak tűnt. Átbeszéltük a trágyázási lehetőségeket, ez sem tűnt megfelelő megoldásnak, végül így jutottunk el oda, hogy talán a sorok közötti egybefüggő gyepszőnyeg lehet az oka a problémának.
Az utóbbi években ugyanis elmaradt az őszi mélytalajlazítás, és bizony kényelmesebb is volt a füves sorokban végezni a zöldmunkákat, mint fekete szántásban, azonban ez egy idő után visszaütött. A talaj betömörödött, levegőtlen lett, és a fű, mint kiderült, elszívta a csapadék jó részét is.
Fenntarthatóság – élő sorközök
2021 elején részt vettem egy online konferencián, amit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) szervezett, és a sorközök növénytakarásával foglalkozott. Az előadók által bemutatott gyakorlati tapasztalatok és a kutatási eredmények meggyőztek róla, hogy nekünk is érdemes lenne ezt a módszert kipróbálni, hiszen szívügyünk a fenntarthatóság, a vegyszerezés visszaszorítása, a biodiverzitás növelése.
A felsoroltakon kívül is még számos előnye van ennek az új művelési metódusnak:
Az egyszerűség kedvéért mi egy készen kapható magkeveréket vásároltunk, az ÖMKI Élő sorköz magkeverékét, amelyben 6 féle Magyarországon honos növény van. Ezek nem nőnek túlságosan magasra, így hagyhatjuk, hogy a magjaik kifejlődjenek, és újra vessék magukat több éven keresztül.
Egyelőre minden második sorközt szeretnénk így művelni, és figyeljük, beváltja-e a hozzá fűzött reményeinket. Ideális esetben ezeket a sorokat már ősszel fel kellett volna szántani, de így tavasszal már csak egy tárcsázással készítettük elő a vetéshez a magágyat, reméljük ez is elég lesz a sikerhez.
A vetést bérmunkában tudtuk utolsó pillanatban megoldani, ehhez speciális gép szükséges a magkeverék miatt is. Olyan szakembert hívtunk, aki évek óta végez ilyen vetést Tokaj-Hegyalján, hiszen szerencsére vannak már olyan borászatok, akik egy ideje ezt az utat követik a sorközművelésben.
Idén 1 hektárra elegendő magot vásároltunk, kísérleti céllal, de sajnos még ennél is kevesebb területre lett vetve, mivel a szélesebb sorokban többször is kellett fordulni. 1-2 nappal a vetés után pedig többször is esett az eső, így nagy reményekkel várjuk a virágzó sorközeinket nyárra!
Vaszkóné Bodnár Gabriella
Források: https://agroforum.hu/szakcikkek/zoldito/az-elo-sorkoz-es-a-biodiverzitas-gyonyorkodtet-is/
https://biokutatas.hu/hu/webshop/item/1/omki-elo-sorkoz-vetomagkeverek